Sodnica Belinda Wallington je v torek razsodila, da obstaja dovolj dokazov za začetek sodnega procesa. Pred sodiščem je prvič osebno podal izjavo tudi Pell sam in se izrekel za nedolžnega. 76-letni Pell je po položaju najvišji katoliški duhovnik, ki se mora zaradi tovrstnih očitkov zagovarjati pred sodiščem.

Kardinalov odvetnik Robert Richter je v sredo na sodišču poudaril, da so očitki proti njegovi stranki popolnoma različne narave in časovno oddaljeni 20 let. Zato bi bilo po njegovem razumno, da bi o njih odločali na dveh ločenih procesih.

Tožilec Mark Gibson je zahteval tri mesece časa za pripravo sodnih procesov, odvetnik Richter pa je dejal, da bi se moral vsaj eden od dveh procesov začeti prej. Za to je navedel dva razloga - prvi je starost kardinala, drugi pa, da morajo vsi nadaljevati življenje. Poleg tega ima najstarejša priča že 80 let.

Sojenji bi lahko trajali do deset tednov

Naslednje zaslišanje na sodišču bo 16. maja, nanj pa mora priti tudi Pell. Ta lahko do zaslišanja ostane na prostosti, ne sme pa zapustiti države. Pričakovati je, da bodo na tem zaslišanju določili časovnico.

Pell je kot dosedanji finančnik Vatikana veljal za enega od najtesnejših zaupnikov papeža Frančiška in je bil vse do lani tretja najpomembnejša oseba Vatikana. Že dlje časa se je soočal z očitki, da je najprej kot mlad duhovnik in kasneje kot avstralski nadškof v svoji domovini odgovoren za spolne zlorabe dečkov. Vse očitke je vztrajno zavračal, hkrati pa začasno zapustil mesto vatikanskega finančnika. Z današnjo odločitvijo sodišča o začetku sodnega procesa je zelo malo verjetno, da se bo sploh še kdaj vrnil na ta položaj.

Pellu očitajo, da je kot mlad duhovnik v 70. in 80. letih minulega stoletja spolno nadlegoval najmanj dva dečka. Dva moška, sedaj stara okoli 40 let, trdita, da ju je poleti 1978/79 otipaval na kopališču v Ballaratu, kjer je Pell odraščal in delal. Prav tako naj bi se poleti 1986/87 v klubu za deskanje na vodi gol sprehajal pred tremi dečki, ki naj bi bili takrat stari od osem do deset let.