Predstavniki slovenske delegacije so bili po Erjavčevih navedbah s sestankom zadovoljni. »Komisija je po njihovih besedah sestanek vodila na strokovni ravni, takšna so bila tudi vprašanja. Izkazalo se je, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljeno pismo zelo dobro strokovno utemeljeno,« je povedal.

Hrvaška stran je po ministrovih besedah v obravnavi nastopala s političnimi argumenti, torej da arbitražna razsodba ne obstaja, zaradi česar je ne morejo implementirati. Trdili so tudi, da neuresničevanje ne predstavlja kršitve prava EU.

»Evropska komisija je iskala povezavo med neimplementacijo arbitražne razsodbe in pravom EU. Naši predstavniki v Bruslju so nastopali strokovno in tako tudi odgovarjali, hrvaška stran pa ni predstavila nobenih novih argumentov,« je povedal Erjavec.

Erjavec: Dobra popotnica za nadaljevanje postopka

Postopek se bo po njegovih besedah zdaj nadaljeval z mnenjem, ki ga lahko pripravi komisija. Še prej bo pripravila poročilo za kolegij komisarjev, ki se bo odločil, ali bodo izdelali posebno mnenje, ki bo del postopka pred Sodiščem EU. »Seveda pa se lahko kolegij odloči tudi, da ne poda nobenega mnenja,« je pojasnil.

Minister je sicer zelo zadovoljen, da so slovenski predstavniki danes dobili potrdilo, da so svoja stališča argumentirali pravilno in bo to dobra popotnica v primeru nadaljevanja postopka pred Sodiščem EU.

Obravnava je potekala v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja prava unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Pravna služba komisije je sicer že julija lani potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravnim redom EU. Komisija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe obe strani tudi pozvala k njeni uresničitvi. A kljub hrvaškemu zavračanju tega poziva v komisiji, katere vodstvo je iz iste evropske politične družine kot hrvaški premier Andrej Plenković, doslej niso storili ničesar.

Hrvaška ustno obravnavo v Bruslju ocenila kot zelo uspešno

Vodja hrvaške delegacije na današnjem zaslišanju Metelko-Zgobićeva je v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju izrazila pričakovanje, da komisija ne bo podprla slovenske tožbe pred Sodiščem EU in da se v Bruslju bolj nagibajo k hrvaškim stališčem. V Zagrebu so prepričani, da z zavračanjem arbitražnega postopka in izvajanja arbitražne odločbe niso kršili evropske zakonodaje.

»Zanimivo je bilo videti, da je komisija dobro preučila naše argumente in stališča ter da so vsaki strani zastavili vprašanja, ki so bila izpostavljena tudi v pisnih odzivih,« je dejala v pogovoru s hrvaškimi novinarji v Bruslju. Dodala je, da je komisija prosila, naj ne objavljajo javno vseh podrobnosti z današnjega zaslišanja.

Pojasnila je, da je bil temeljni slovenski argument »nova« meja, ki je drugačna od tiste iz leta 1991, a je Hrvaška ne želi uveljaviti. Hrvaška vztraja, da je veljavna nekdanja republiška meja, dodaja Metelko-Zgombićeva, ki spominja, da sta državi leta 2005 soglašali o meji iz leta 1991 in se dogovorili o izogibanju incidentom.

Kot je še povedala, so med današnjo razpravo komisijo opozorili, da na tej sledi vidijo rešitev trenutnega stanja. Če je bil režim medsebojnega nekaznovanja ribičev dober po letu 2005, hrvaška diplomatka ne vidi razloga, zakaj ne bi s tem režimom nadaljevali, medtem ko bosta državi dvostransko uredili vprašanje v okvirih mednarodnega prava.

Ni želela ugibati, ali bo v prihodnje potekala še kakšna podobna obravnava, spomnila pa je, da ima komisija do 18. junija čas, da se odloči o ravnanju glede slovenske pritožbe. Poudarila je, da je Hrvaška znala odgovoriti na slovensko pritožbo.

Bruselj: Posameznih postopkovnih korakov ne komentiramo

»Slovenija in Hrvaška sta imeli priložnost, da predstavita svoja stališča, pisno in ustno. Kot smo že povedali, posameznih postopkovnih korakov ne bomo komentirali,« so po obravnavi sporočili iz tiskovne službe komisije.

Obravnava je potekala na strokovni ravni za zaprtimi vrati, trajala je približno dve uri in pol.

Slovensko strokovno delegacijo z močno pravno zasedbo je po neuradnih informacijah vodil Marko Vrevc z zunanjega ministrstva, hrvaško pa državna sekretarka za evropske zadeve na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić. Evropsko komisijo so zastopali predstavniki pravne službe.

Ustna obravnava je bila predvidena kot postopkovni korak, ki ne bo vodil k premikom pri slovenskih in hrvaških stališčih. Tudi političnih pobud od komisije na tej strokovni obravnavi se ni pričakovalo.

Slovenija tožbo lahko teoretično vloži 19. junija

Po neuradnih napovedih se je pričakovalo, da bo ustna obravnava zgolj postopkovni korak, in presenečenj ni bilo. Vsaka stran je predstavila znana stališča. Morda je glede na izkušnje s politično Junckerjevo komisijo nekoliko pozitivno presenetilo, da je komisija nastopila zelo strokovno, tehnično in korektno, je bilo slišati neuradno.

Vprašanja komisije so bila po neuradnih navedbah zelo konkretna, osredotočala se je na povezavo med arbitražno odločbo in evropskim pravnim redom.

Vprašanje, ali bo komisija podala mnenje, ostaja odprto. Prav tako še nima odgovora na vprašanje, kdaj je pričakovati odločitev komisije. Danes naj bi bila komisija le izpostavila, da je rok za podajo mnenja vključno ponedeljek 18. junij, ker je 16. junij, ko se trimesečni rok dejansko izteče, sobota.

Teoretično lahko Slovenija tožbo vloži takoj naslednji dan, torej 19. junija.