Proizvodnja se je v primerjavi z letom 2016 povečala za pet odstotkov, omenjenih 147.000 ton pa pomeni 3,6 milijona hlebcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil konzorcij izdelovalcev tega ikonskega sira, ki ga lahko pod tem imenom izdelujejo in tržijo samo v nekaterih pokrajinah v deželi Emilija Romanja (Parma, Reggio Emilia, Bologna in Modena) ter v delu pokrajine Mantova v Lombardiji.

Največji navdušenci nad parmezanom so Francozi, Nemci in Američani

Največji porabniki parmezana ostajajo Italijani, a 38 odstotkov oz. 51.000 ton gre tudi v izvoz. Ta se je v medletni primerjavi lani povečal za 3,9 odstotka, največji tuji navdušenci nad tem sirom pa so Francozi, Nemci in Američani.

Lani se ni povečala samo količina izdelanega parmezana, ampak je narasla tudi njegova cena. V povprečju je dosegla 9,81 evra za kilogram, kar je 14 odstotkov več kot v letu 2016.

Za letos konzorcij izdelovalcev napoveduje nadaljnje povečanje proizvodnje na okoli 3,7 milijona hlebcev. Še naprej naj bi naraščal tudi izvoz.

A krepi se tudi konkurenca. Podoben, a nekoliko manj zaščiten sir je Grana Padano, ki se izdeluje iz kravjega mleka v dolini reke Pad. Njegova proizvodnja se je lani povečala za 1,6 odstotka na nekaj več kot 4,9 milijona hlebcev.