1. maj je v Turčiji v preteklosti tradicionalno minil v znamenju izgredov med protestniki in policijo, v zadnjih letih pa so pristojne oblasti proti temu nastopile z blokado dostopa do ključnih mest za proteste.

Osrednji trg Taksim v Istanbulu je tako policija danes v celoti zaprla z barikadami. Prav tako so zaprli dostop do glavne nakupovalne ulice v mestu, avenije Istiklal, kjer so v preteklosti potekali protestni shodi. V mestu so tudi zaprte skoraj vse trgovine in kinematografi.

Nekateri protestniki so danes poskušali kljub prepovedi doseči trg Taksim, zaradi česar je policija skupno aretirala najmanj 84 oseb.

Za varnost v Istanbulu danes skrbi več kot 26.000 policistov s tremi helikopterji, 85 vozili z vodnimi topovi ter 67 oklepnimi vozili.

Hkrati so v istanbulski četrti Maltepe pripravili uradne prvomajske prireditve, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Podobni shodi so potekali tudi v drugih turških mestih, vključno z Ankaro in Izmirjem.

Množični protesti tudi v Manili

V Manili se je protestov zaradi neizpolnjenih predvolilnih obljub predsednika Rodriga Duterteja, da bo končal z delovnimi pogodbami za nedoločen čas, zbralo okoli 10.000 ljudi. Protesti v bližini strogo zastražene predsedniške palače so, kot na spletni strani poroča Reuters, minili mirno. Predstavniki delavcev so podobne proteste, na katerih so zahtevali višje plače in boljše pogoje dela, pripravili še v drugih večjih filipinskih mestih.

Na Hrvaškem so tradicionalno proslavo ob 1. maju med drugim pripravili tudi v zagrebškem parku Maksimir, kjer pričakujejo najmanj 60.000 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Mednarodni praznik dela že od zgodnjih jutranjih ur praznujejo tudi v Srbiji, kjer tradicionalno pripravijo piknike ter različne glasbene in športne prireditve, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Moskvi na ulicah 130.000 ljudi

Tradicionalne pohode ob 1. maju pripravijo tudi na avstrijskem Dunaju. Letos so v ospredju kritike na račun trenutne avstrijske vlade, ki jo sestavljajo ljudska stranka in svobodnjaki. Uradni geslo današnje prireditve je Čas za več solidarnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Moskvi se je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass na sindikalnem shodu ob prazniku dela zbralo okoli 130.000 ljudi. V Sankt Peterburgu so poleg uradnih prvomajskih zborovanj pripravili tudi proteste proti poskusom Kremlja, da omeji svobodo na svetovnem spletu.

Različne demonstracije ob prazniku dela so za danes med drugim napovedane na ulicah Berlina, Pariza in Aten.

Oglasil se je tudi papež Frančišek in izpostavil pomen dela za ljudi. Delo je »bistven element človekovega dostojanstva,« je papež danes objavil na twitterju. V katoliški cerkvi 1. maj obeležujejo kot god svetega Jožefa delavca, Jezusovega krušnega očeta, ki naj bi bil po svetopisemskem izročilu tesar. Papež Pij XII. je spominski dan uvedel leta 1955 kot odgovor na socialistično, delavsko gibanje.