Vodstvo te kulturne ustanove o nujnosti obnove strehe opozarjajo že od leta 2012: »Tedaj je namreč sunek vetra več ton strešne kritne ob 11. uri dopoldne odnesel s strehe na Erjavčevo ulico. Podobno je v decembru 2017 neurje, ki je divjalo po vsej Sloveniji, odtrgalo 200-kilogramski del strehe Cankarjevega doma, ki pa je k sreči pristal na eni od nižje ležečih teras. Posledica je bilo zamakanje v Gallusovo dvorano.«

Ob tem so opozorili, da bi oba dogodka lahko imela še hujše posledice, »če bi pod objektom v trenutku, ko je odpadel del strehe, stali ljudje in če bi voda prišla v stik z električnimi inštalacijami«. »Več strokovnjakov, ki so sodelovali pri tedanji začasni sanaciji strehe, je tako ocenilo, da 40 let stara streha podobnih neugodnih vremenskih razmer ne bo več vzdržala, saj je popolnoma dotrajana in ogroža življenja,« so dodali.

Ob tem so še opozorili, da je streha, tako kot stavba, spomeniško zaščitena in da mora biti zato obnovljena v skladu s pravili spomeniškega varstva. V izdelavi je že strokovna ekspertiza strehe, na podlagi katere bodo narejeni natančni popisi del, šele tedaj bo znana tudi realna ocena stroškov. Na podlagi vseh teh analiz bo objavljen razpis za izvedbo del, ki naj bi se po napovedi CD izvajala poleti oz. zgodaj jeseni.