Najstarejši avstralski znanstvenik pri 104 letih nima nobene neozdravljive bolezni, a se je kvaliteta njegovega življenja zelo poslabšala, zato se je za pomoč pri umiranju obrnil na agencijo v Baslu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Želim umreti«

»Močno obžalujem, da sem dosegel takšno starost,« je ob svojem rojstnem dnevu v začetku meseca za radio ABC dejal 104-letni ekolog. »Nisem srečen, želim umreti. Ne gre za žalostno okoliščino, žalostno je, če je smrt nekomu preprečena,« je dodal.

Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do nedavnega tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo namreč uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev.

Avstralska neprofitna organizacija Exit International, ki bo Goodallu pomagala na poti v Švico, je v sporočilu zapisala, da je nepošteno, da je eden najstarejših in najbolj vidnih Avstralcev po dostojanstveno smrt prisiljen potovati na drug konec sveta.

»Mirna in dostojanstvena smrt je nekaj, kar si vsi želimo. Posameznik ne bi smel biti prisiljen oditi od doma, da bi to dosegel,« so zapisali na spletni strani.

Goodall, ki je častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu, se je na naslovnicah medijev znašel pred dvema letoma, ko so na univerzi ocenili, da je neprimeren za nadaljnje delo. Potem ko je Goodalla podprla stroka z vsega sveta, so na univerzi odločitev spremenili.