Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt ureditve Galerije Cukrarna v višini slabih 11 milijonov evrov. Gre za pomembno odločitev, ki tlakuje pot k prenovi, ocenjeni na slabih 24 milijonov evrov. Dela naj bi stekla kmalu po podpisu pogodbe z izvajalcem, ki po dostopnih podatkih še ni izbran. A to naj ne bi trajalo dolgo, saj sta ponudbi že sredi marca oddala Strabag in konzorcij CGP in Kolektor Kolinga. Prvi bi delo opravil za 21,8 milijona evrov, druga dva za 100.000 evrov manjšo vsoto.

Mestna občina Ljubljana želi v nekdanji rafineriji sladkorja urediti sodobni galerijski prostor, ki bo popestril ponudbo na področju vizualne in likovne umetnosti ter rešil dolgoletno pomanjkanje velikega razstavnega prostora v Ljubljani. Poleg galerijskih prostorov na nekaj več kot 2500 kvadratnih metrih bodo v prenovljeni Cukrarni tudi upravni prostori, knjigarna, kavarna oziroma gostinski lokal, skladišča ter tehnični in drugi prostori, ki so potrebni za delovanje takšnega objekta. Osrčje razstavišča bo razstavni prostor, ki se bo raztezal od pritličja do vrha ostrešja in »bo na sodoben način predstavljal arhitekturno dediščino Cukrarne«.

Prenova skriva številne pasti

Prenova Cukrarne ne bo enostavna, ker gre za spomenik lokalnega pomena, ki je poleg tega v izredno slabem stanju. »Zaradi slabega stanja stavbe in občutljivosti gradbenih del na kulturnovarstveno zaščitenem objektu je čas gradnje natančneje težko opredeliti,« je občina pojasnila v javnem naročilu za izbor izvajalca del. Na občini so ocenili, da bodo prenovitvena in ureditvena dela trajala od dve do tri leta.

Prenova bo razdeljena na štiri dele. Izbrani izvajalec bo najprej zagotovil zaščito obstoječe konstrukcije. V tej fazi bo izvajalec na zunanji strani oboda stavbe postavil jekleno varovalno konstrukcijo, saniral temelje objekta z zunanje strani, saniral zunanje stene objekta, porušil del južnega prizidka, odstranil obstoječe ostrešje in zgradil novo strešno konstrukcijo in streho.

Nato pridejo med drugim na vrsto sanacija temeljev z notranje strani, rušitev vseh notranjih predelnih sten, nosilnih sten in medetažnih konstrukcij. V tretji fazi bo poleg ureditve okolice Cukrarne izvajalec zgradil kletno etažo, namestil jekleno notranjo konstrukcijo in odstranil varovalno konstrukcijo. Nazadnje bo v stavbi uredil elektriko, dvigala ter uredil notranjo opremo, je še razvidno iz občinskega razpisa.