Do dogovora o združitvi prihaja v obdobju, ko se britanski sektor trgovine na drobno sooča z vse nižjimi maržami in okrepljeno konkurenco nemških diskontnih trgovin Aldi in Lidl. Prav tako je močna spletna konkurenca, na primer ameriški velikan Amazon.

Asda, ki je v 100-odstotni lasti ameriškega Walmarta, je v poslu ocenjena na 7,3 milijarde funtov (8,3 milijarde evrov). Walmart bo po združitvi 42-odstotni lastnik novega podjetja, prejel pa bo tudi 2,97 milijarde funtov v denarju.

Posel bodo sicer moral odobriti še britanski regulator, pri čemer bo moral pretehtati vpliv dogovora na izbiro potrošnikov in delovna mesta. Novi trgovec naj bi imel 31-odstotni tržni delež, poroča britanski BBC.

Mreža 2800 trgovin

Skupno podjetje bo imelo za 51 milijard funtov skupnih prihodkov in mrežo 2800 trgovin Sainsbury's, Asda in Argos. Kljub združitvi ne predvidevajo zaprtja trgovin ali ukinjanja delovnih mest, prav tako naj bi na trgu ostali obe znamki.

»Združitev Sainsbury'sa in Asde bo prinesla bolj konkurenčno in odporno podjetje, ki bo lahko bolje vlagalo v cene, kakovost, ponudbo in tehnologijo ter ustvarjalo bolj fleksibilne načine nakupovanja,« so poudarili v Sainsbury'su. Obljubili so tudi nižje cene v vseh trgovinah.

Sainsbury's je leta 2016 že prevzel kataloškega trgovca Argos, takrat je odštel 1,4 milijarde funtov. Tesco je medtem letos prevzel trgovca na debelo Booker za 3,7 milijarde funtov.

Delnice Sainsbury'sa so se v Londonu uvodoma podražile za več kot 20 odstotkov, Tescove pa so upadle za skoraj štiri odstotke.