Pravi čudež je, da je Amber Rudd, ki ali laže ali pa je nesposobna in ki se je morala prejšnji teden celo petkrat opravičiti zaradi škandala Windrush, še vedno notranja ministrica. Ministri so pod konservativno premierko Thereso May leteli s položajev zaradi neprimerljivo manjših reči. Novembra lani je moral na primer odstopiti obrambni minister Fallon, ker je leta 2003 napadalno poskusil objeti in poljubiti novinarko, s katero sta bila na pijači.

Od sovražnega okolja…

Škandal Windrush je najprej razkril zloben, nasilniški, nečloveški in rasističen odnos oblasti do na tisoče temnopoltih priseljencev, ki so se prišli v Britanijo iz nekdanjih britanskih kolonij pred letom 1971, ker je Britanija v povojnih desetletjih potrebovala delovno silo, in njihovih potomcev. Bili so britanski državljani, pa so po več desetletjih življenja in dela številnim, ki z dokumenti niso mogli dokazati, kdaj so prišli v Britanijo, grozili, da jih bodo izgnali, ali pa so jim, če so bili na obisku v svojih nekdanjih domovinah, prepovedali vrnitev. Nekatere so zaprli v centre za nezakonite priseljence. Še vedno ni znano, koliko so jih izgnali. Mnogim so prekinili plačevanje pokojnine in socialne pomoči, nekaterim so ukinili dostop do državnega zdravstva, tudi takim z rakom. Pa to še ni bilo vse: škandal Windrush (tako se imenuje po imenu prve ladje, ki je pripeljala 1027 priseljencev z Jamajke leta 1948) je sprožil razkritje ustvarjanja »sovražnega okolja« za priseljence, kar je bila javnosti neznana uradna politika konservativne vlade. Pomembne so bile številke, ne ljudje. Notranje ministrstvo je uradnikom ne samo določilo »cilje« pri izgonu nezakonitih priseljencev, ampak jih je nagrajevalo s trgovinskimi kuponi, denarjem in dodatnim dopustom, če so na sodiščih dosegli 70-odstotni uspeh pri izgonu nezakonitih priseljencev in zavračanju prošenj za naselitev. Ministrica Ruddova je najprej trdila, da to ni res, potem, da ni vedela za to, in na koncu, ko je prišlo na dan elektronsko pismo, v katerem so jo obvestili o tem, trdila, da ga ni prebrala.

… do zares sovražnega okolja

Tudi če bi notranja ministrica Mayevi ponudila odstop, ki ga zahtevajo številni, od laburistične opozicije do londonskega župana, bi ga ta zavrnila. Zakaj? Ker Ruddovo uporablja kot ščit, s katerim poskuša skriti svojo glavno vlogo v tem škandalu. Mayeva, ki je bila notranja ministrica, pod katero je konservativna vlada z uvedbo politike sovražnega okolja postavila temelje škandalu Windrush, ve, da bi se v primeru odstopa ali odstavitve Ruddove vsa kritika preusmerila nanjo. Ta bi hitro prinesla zahteve po njenem odstopu. Ideja o »sovražnem okolju« se je, kot je sam priznal, porodila v glavi laburističnega notranjega ministra Alana Johnsona leta 2009. Mayevo, ki ga je nasledila po prihodu konservativcev na oblast leta 2010, je ideja očitno tako navdušila, da jo je spremenila v uradno politiko. Leta 2013 je po lastnih besedah, na katere se je takrat odzval malokdo, napovedala, da bo ustvarila »zares sovražno okolje« za nezakonite priseljence. Del njene politike so bili tudi razvpiti kombiji notranjega ministrstva s plakati »Go home!« (Pojdite domov!), ki so se vozili po Londonu.

Protipriseljenski fundamentalizem

Morda so bili res namenjeni samo nezakonitim priseljencem, a so »pomagali« ustvariti vse bolj protipriseljensko vzdušje na Otoku, ki je bilo glavni razlog, da se je mikrovečina odločila za brexit. Priseljenci so bili krivi za vse: Otočanom naj bi kradli delovna mesta, občinska stanovanja, bolniške postelje in socialno pomoč. Eden od kritikov je Mayevo obtožil, da je med šestletno vladavino na notranjem ministrstvu s svojim »nasilniškim fundamentalističnim stališčem« do priseljencev povzročila škandal Windrush, ki je oživil stari »sloves« konservativcev kot zlobne stranke. Premierka in vlada naj bi bili nenadoma – tudi zato, ker so v četrtek lokalne volitve – pripravljeni narediti vse za to, da bi rešili problem generacije Windrush oziroma da bi Mayeva, ki je osebno kriva zanj, ohranila premierski stolček. Obljublja ji vse, od odškodnin do poenostavitve dokazovanja, da so zakoniti priseljenci, in do britanskih potnih listov. Nezaupanje v vlado je tako veliko, da je več kot dvesto poslancev včeraj od Mayeve pisno zahtevalo, naj vse te obljube zapiše v nov zakon.