Na kickstarterju sta trenutno med skupaj 3872 projekti aktivna tudi dva slovenska: Active Footrest in Nebron. Active Footrest je lesena aktivna pručka za bolj zdravo in učinkovitejše delo za računalnikom. Z njo sodelavci ekipe AF rešujejo problem telesne nedejavnosti na delovnem mestu, ki je vse bolj pereč, zato nekatere študije dolgotrajno sedenje že označujejo za »novo kajenje«. Prekrižane noge namreč slabo delujejo na vensko prekrvavitev, kar povzroča krčne žile.

Ko ukazujejo noge

Active Footrest – pod tem imenom na spletu najdemo vrsto različnih počivalnikov za noge – je edinstvena pručka, saj z gibanjem stopal lahko nadomestimo najpogostejše ukaze, ki jih naredimo pri vsakdanjem delu za računalnikom z miško. Kar pomeni, da za interakcijo z računalnikom lahko uporabljamo tudi svoje noge. Active Footrest ekipe AF, ki jo vodi Andrej Miksić, je plod dveletnega razvoja. In da, prav imate – med dobesedno prostoročnim prebiranjem vsebine na računalniku lahko mirno uživate s skodelico kave v rokah. S stopali lahko torej brskate po strani, lahko pa si nastavite tudi ukaze, kot so tiskaj, izbriši, kopiraj, vstavi, poženi, alt/tab in podobno. Navdušenje za tovrstno upravljanje računalnika so že pokazali programerji, glasbeniki, arhitekti, analitiki, oblikovalci, inženirji in drugi.

Svetleči prstani iz karbona

Na kickstarterju denar zbira tudi ekipa Nebron, ki ročno izdeluje prstane iz karbonskih vlaken z edinstvenim videzom, saj se po izpostavljenosti svetlobi svetijo v temi. Blagovna znamka Nerbon je usmerjena na področje nakita, ustvarjenega iz pretežno kompozitnih materialov. Idejni vodja projekta Jan Berk si želi v vsakdanje življenje vnesti visokotehnološke kompozitne materiale v obliki elegantnega edinstvenega nakita. Karbonska vlakna so obdelana s posebno tehnologijo, ki jo je pred nekaj leti razvilo podjetje Lamborghini za izdelavo lahkih, a trdnih delov za luksuzne športne avtomobile. Karbonska vlakna so prepojena s smolo in stisnjena s 25-tonsko stiskalnico pod visoko temperaturo, da vlakna pravilno reagirajo s smolo in ne postanejo krhka. Tako nastane poseben kovan material, ki je močnejši od jekla. Kovanim karbonskim vlaknom so dodali posebno smolo s svetilnim prahom. Rezultat sta seriji prstanov, ki se po izpostavljenosti UV-svetlobi ali soncu svetijo v temi. Na kickstarterju zbrani denar bodo namenili nakupu orodij za izdelavo večje količine prstanov. jpš