Le še dobra dva tedna je do konference PODIM, ki bo po dosedanjih informacijah v marsičem rekordna, predvsem pa za startupe še bolj koristna. Tradicionalno dvodnevno druženje startupov, ki bo 15. in 16. maja v Mariboru, na katerem spet pričakujejo več kot 800 udeležencev iz 35 držav (lani jih je bilo 826 iz 33 držav), so organizatorji nadgradili z dodatnim dvodnevnim dogajanjem.

Na dan pred Podimom, torej 14. maja, bo Demo dan, na katerem se bodo startupi predstavili potencialnim investitorjem in tako iz prve roke dobili povratne informacije o svojem izdelku ali storitvi. Zadnji dan, 17. maja, pa bo Podim Marketplace, na katerem bo imelo 30 izbranih zagonskih podjetij individualne sestanke z globalnimi distributerji, kot so Amazon, Nital, Cylla, Blue Green Group, Selection Trade in QoQa. Letošnji Podim, ki je že 37. po vrsti, daje torej prav poseben poudarek podpori zagonskim podjetjem pri prodoru na trg in krepitvi prodaje, ki je za uspeh podjetja ključnega pomena.

Med partnerji tudi zlata gazela

Da je za zagonska podjetja še kako pomembna podpora uveljavljenih podjetij ne samo z vidika financ, ampak povezovanja in mentoriranja, so prepričani tudi v trboveljski gazeli Dewesoft, kjer podpira startupe, ki delujejo v okviru njenega pospeševalnika Katapult. Zato je zlata gazela 2012 pristopila v družbo korporativnih partnerjev PODIM, je poudaril dr. Jure Knez, predsednik uprave. Dewesoft pa je pred dnevi v Tovarni podjemov, ki je organizacijski vodja PODIM, odprl razvojni oddelek, s čimer bodo razvojno ekipo še nadgradili.

PODIM je pomemben preskok v smeri razvoja v ključno regijsko konferenco za zagonska podjetja naredil lani, ko je bilo na konferenci 133 startupov iz 20 držav, poleg sosednjih držav, držav nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope še iz Čila, Estonije, Rusije, Ukrajine in ZDA. Organizatorji so zanje pripravili kar 383 individualnih sestankov z investitorji in predstavniki korporacij. Udeleženci, predvsem predavatelji in investitorji, pa so prišli iz 33 držav.

Letos nov rekord

Izbora startupov, ki bodo sodelovali na PODIM, še niso končali, do zdaj pa naj bi se jih predstavilo 162, med njimi jih je tretjina iz Slovenije. Poseben čar konferenci daje izbor Slovenski startup leta. V dosedanjih desetih letih je v tekmo za naziv startup leta stopilo 762 kandidatov, izbor pa poteka večfazno. Kandidate zanj zadnja tri leta črpajo iz nabora startupov, ki se prijavijo na razpis za zagonsko subvencijo Slovenskega podjetniškega sklada P2, ki je z 72.000 evrov za triletno obdobje, kolikor je znašala subvencija še v letu 2014, padla na 54 tisočakov.

Njihove skupne značilnosti so, da so stari okoli enega leta in so izdelek oziroma storitev razvili do delujočega prototipa, ki ga uporabljajo prve zgodnje stranke oziroma uporabniki, ki potrjujejo, da rešuje realen problem na trgu in da so stranke za rešitev tudi pripravljene plačati.

Startupi bodo zahtevali odgovore

PODIM je dogodek, ki ga je zadnja leta z nekaj več pozornosti na svoje radarje postavilo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, lani je nanj prišel tudi premier Miro Cerar in z njega odšel z nekoliko težjo popotnico. Iniciativa Startup Slovenija mu je namreč predala dolg seznam predlogov za odpravo ovir na področjih financiranja, davčne zakonodaje, delovnopravne zakonodaje, poslovnih ovir in spletnega ter mobilnega poslovanja.

Intenzivni zimski sestanki s predstavniki ministrstev so prinesli oblikovanje akcijskega načrta Slovenija, dežela zagonskih podjetij, vendar so rešitve za zdaj oblikovali za dobro tretjino ovir. Zanimivo bo videti, s kakšnimi pojasnili bo stopil pred slovensko startup javnost, ki v večini primerov največ upanja zdaj polaga v novo vlado.