Duševno zdravje obdolženega Tomija Kolarja je postalo osrednja točka sodnega postopka na mariborskem okrožnem sodišču, ki se zlagoma premika v sklepno fazo. Kolar je obdolžen, da je 23. novembra 2016 v nelegalnem zavetišču brezdomcev v Mariboru zahrbtno umoril Ludvika Pukšiča.

Dejanje je priznal in ga obžaloval, obramba pa si prizadeva izpodbiti izvedensko mnenje psihiatra Mladena Vrabiča, ki je ocenil, da je bil Kolar v času umora povsem priseben, zaradi česar tožilka Mateja Artenjak za obtoženega ni našla nobene olajševalne okoliščine. Odvetnik Viktor Osim, ki 39-letnega Ptujčana brani po uradni dolžnosti, pa se sklicuje na ugotovitve zdravnikov na mariborski psihiatriji, ki so pacientu diagnosticirali obliko shizofrene osebnostne motnje.

Sledi soočenje

Eden od njih je Miran Pustoslemšek, vodja forenzičnega psihiatričnega oddelka v UKC Maribor. Sodni senat pod predsedovanjem Danile Dobčnik Šošterič ga je zaslišal za zaprtimi vrati. Po zaslišanju pa ni bilo mogoče spregledati, da je bila obramba z njim zadovoljna. Dodatno potrditev odvetnikove teze, da je Kolarjevo zavest vsaj delno zameglila duševna bolezen, si obeta z zaslišanjem psihiatrinje Viktorije Frangež Žigon, ki je Kolarja zdravila že pred leti. Izvedensko mnenje o njegovem duševnem zdravju je spisala lani v nepravdnem postopku, v katerem je sodišče obdolženemu odredilo polletno prisilno zdravljenje na zaprtem oddelku psihiatrije. Senat bo Vrabiča in Frangež-Žigonovo soočil v nadaljevanju sojenja 16. maja.

Na zadnji obravnavi je sodišče zaslišalo še socialno delavko centra za socialno delo, ki je Kolarja obravnavala pred več kot desetimi leti. Spominjala se je, kako je enkrat postal agresiven do nje, zaradi česar so morali v pisarni posredovati varnostniki. »Živel je v svojem svetu,« je dejala priča. »Ni sprejemal zdravljenja, kar je značilno za duševne bolnike. Poskusilo se ga je tudi prisilno hospitalizirati, vendar se potem ta odločitev ni sprejela.«