Ko so bili razvijalci novega Samsungovega paradnega konja galaxy s9+ soočeni z izbiro med eksperimentiranjem in nadgradnjo že obstoječega, so se glede večine lastnosti, ki krasijo ta mobilnik, odločili za previdnejšo pot nadgradnje že preverjenega. To niti približno ni kritika. Sploh kar zadeva obliko telefona, kjer sta si galaxy s9+ in njegov predhodnik galaxy s8+ še najbolj podobna. V vsesplošnem vrtincu frufrumanije oziroma oponašanja Applovega (ne)posrečenega dizajna zaslona pri iphonux je oblika Samsungovih naprav še najbolj edinstvena. K temu pomembno prispeva čudovit ukrivljeni zaslon infinity display, ki sega od levega do desnega roba in spominja na »neskončne« bazene. Črna obroba, ki obdaja zaslon, sliko uokviri in daje telefonu še elegantnejši videz. Obroba pri vrhu in na dnu naprave je sicer še vedno širša od tiste ob straneh, a je precej ožja od obrobe pri galaxy s8+. Poleg estetskega motiva je zoženje obrobe omogočilo spremembo dimenzij naprave, ki je zato lahko manjša in ožja, a hkrati z enako velikim zaslonom s 158-milimetrsko diagonalo. Ta je zaradi zaobljenosti kotov zaslona v resnici 154,5-milimetrska, kljub temu pa bodo vse točke na zaslonu dosegli le tisti z največjimi dlanmi.

Gledanje videoposnetkov na napravi je veselje. Slika je ostra, lepa in premore zelo žive barve. To bi od Samsungovega zaslona super AMOLED tudi pričakovali. Ni pa jasno, zakaj ni najboljša ločljivost naprave že prednastavljena, pač pa vam mora nekdo razkriti, da jo lahko v nastavitvah z izhodiščne FHD+ povečate na WQHD+ oziroma 2960x1440.

Na zunaj se galaxy s9+ od lanske različice še najbolj razlikuje po umestitvi čitalnika prstnih odtisov. Ta se je pomaknil pod dvojno kamero in ga zdaj hitreje najdete. Kar je pomembno, saj gre za najboljši način odklepanja telefona. S9+ sicer ponuja široko paleto varnostne zaščite, a se zdi, da razvijalci niso povsem razumeli, zakaj so določene metode med uporabniki bolj priljubljene od drugih.

Nepotrebne slabosti

Ob dobri izvedbi odklepanja telefona uporabnik ne sme imeti občutka, da je telefon zaklenjen. Odklepanje s prstnim odtisom je zato bolj priljubljeno od vzorca ali pin- kode, prepoznava obraza pa sploh najbolj priljubljena. Samsung se je očitno odločil za drugo pot in uporabnika ob vsakem poskusu odklepanja naprave (z izjemo prstnega odtisa) z odpiranjem dodatnih zaslonov opozarja, kaj naprava počne. Na koncu je vseeno, ali omogočajo prepoznavanje obraza, skeniranje mrežnice ali oboje skupaj. Zaradi zamudnosti bo večina uporabljala vzorec ali prstni odtis. Tudi ta ni vselej uspešen, a kadar je, vsaj odpre zaslon brez dodatnih postojank in zahtev za podrsavanje.

Tudi sicer gre večina slabega, kar lahko rečemo o sicer odličnem telefonu, na račun programske opreme in nepotrebnih dodatkov. Sprva je sicer kazalo drugače, Samsung namreč ne zahteva inštalacije njihovih aplikacij, ki bi le smetile telefon. So pa v napravo močno integrirali svojega pametnega asistenta Bixbyja. Ta je sposoben kar nekaj zabavnih trikov. Med drugim zmore prevesti besedila na fotografijah, a je pri tem omejen s prevajalskimi veščinami googlovega prevajalnika, njegov glavni cilj pa je postopna nadomestitev dotika z glasom. Tudi ko bo funkcijo podpirala dovoljšnja količina aplikacij, pa bomo Slovenci še vedno morali govoriti v enem od svetovnih jezikov. Dodatni problem je, da so se Samsungovi oblikovalci odločili Bixbyju nameniti lasten gumb na napravi in da so tega postavili tik pod gumb za znižanje zvoka. Uganili ste. Vsakič ko poskušam zmanjšati glasnost, po nesreči vklopim Bixbyja. Celo ob pisanju teh vrstic, ko sem hotel zvok nastaviti na najvišjo nastavitev, da bi preveril glasnost Bixbyjeve zagonske animacije, sem po nesreči sprožil asistenta. Lahko pa potrdim, da vsaj ni glasen. Najhujše pri vsem skupaj je, da tipki ni mogoče zamenjati funkcionalnosti.

Ko smo ravno pri zvoku, lahko pohvalimo, da je s9+ prvi telefon iz serije galaxy s stereo zvočnikoma. Ta za 40 odstotkov preglasita zvočnik na predhodniku, kalibriralo pa ju je Samsungovo hčerinsko podjetje AKG Acustics. Opremilo ju je s svojo tehnologijo dolby atmos, ki simulira 360-stopinjski zvok, poleg tega pa ima naprava še vtič za slušalke.

Težko opaziti veliki dosežek spremenljive zaslonke

Po energiji, ki jo je Samsung vložil v promocijo kamere, se je, razumljivo, največ pričakovalo prav od te. Naprava ima tri leče. Sprednja je 8-megapikselska in omogoča vse, kar se pričakuje od kamere za sebke. Poleg portretne izostritve so dodani elementi nadgrajene resničnosti (AR). Lahko si obraz spremenite v (dokaj neizrazne) AR-avatarje, lahko pa se tudi nališpate in preverite, kateri makeup vam najbolj pristoji. Strašno zabavno! Nekoliko resnejše reči se dogajajo hrbtni kameri z dvema 12-megapikselskima lečama in optično stabilizacijo slike ob snemanju (z izjemo 4k-posnetkov s 60 sličicami na sekundo). Zabaven dodatek je tudi snemanje superpočasnih posnetkov, ki zajamejo kar 960 sličic na sekundo, a je ločljivost teh zato le 720p HD. Glede revolucionarnosti kamere, ki spreminja odprtost zaslonke, pa je težko reči kaj posebnega.

Zdravorazumska pričakovanja v zvezi s spremenljivo zaslonko so, da omogoča lepe fotografije pri dobri svetlobi in prav tako lepe fotografije pri slabi svetlobi. Resnica pa je, da večina uporabnikov razlike niti ne bo opazila. Fotografije v temi so sicer nekoliko svetlejše, a še vedno bistveno slabše kot pri dobri svetlobi. Fotografije pri dobri svetlobi so lepe, a tudi te ne opravijo s konkurenco, čeprav se rezultati definitivno uvrščajo v sam vrh. Revolucija to ravno ni. Dve različici zaslonke pa ob drugih možnih nastavitvah v profesionalnem meniju vseeno ponujata precej priložnosti za eksperimentiranje.

Konkurenca predvsem iz lastnih vrst

Kaj bistveno več napravi ni mogoče očitati. Baterija ob normalni uporabi in zmernem gledanju videoposnetkov zdrži krepko prek enega dne, polni pa se tudi precej hitro. Za razliko od Appla je Samsung v škatlo poleg slušalk in še nekaj nastavkov dodal tudi polnilnik za ekspresno napajanje. Mrtva baterija se napolni v nekaj več kot uri in 40 minut. Če vam je 64 GB prostora za shranjevanje premalo, lahko vstavite dodatno spominsko kartico in mu dodate do 400 GB dodatnega prostora. Seveda je naprava odporna proti prahu in vodi, zaslon gorilla glass 5 pa bo tudi odpustil kakšen spodrsljaj, čeprav testiranje tega nikoli ni pametna odločitev.

Samsung galaxy s9+ je definitivno eden najboljših pametnih telefonov. Največjo konkurenco mu morda dela predhodnik galaxy s8+, ki je veliko cenejši. S9+ stane namreč v prosti prodaji okoli 950 evrov. Pri tej ceni se kot konkurent v igro počasi vmeša tudi prihajajoči galaxy note 9. So pa ponudbe pri operaterjih nekoliko ugodnejše, a to ni posebnost s9+.