Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž Kolpe, kjer na nekaterih mestih ni postavljenih tehničnih ovir. Kljub policijskemu nadzoru se zato nekaterim posameznikom preko meje uspe prebiti do bližnjih naselij, je v obvestilu, objavljenemu na spletni strani Občine Črnomelj, zapisala Policija uprava (PU) Novo Mesto.

Upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov

Trend nelegalnih prestopov meje je po navedbah policistov pričakovati tudi v prihodnjih mesecih, saj bo zaradi otoplitev prehod Kolpe ugodnejši. Policisti zato prebivalcem okoliških naselij svetujejo upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov za varovanje svojega premoženja ter naj vrata svojih domov zapirajo in zaklepajo tudi ob krajši odsotnosti.

Omenjeno problematiko so v četrtek obravnavali tudi predstavniki Občine Črnomelj na delovnem sestanku, ki se ga je med drugim udeležil tudi državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic, so zapisali na spletni strani Občine Črnomelj.

Županja Mojca Čemas Stjepanovič in predstavniki obkolpskih krajevnih skupnosti so Šeficu predstavili lokalni vidik omenjene problematike. Pri tem so izpostavili predvsem težave glede zaklenjenih vrat na panelni ograji, ki pa naj bi jo po zagotovilu direktorja PU Novo mesto Janeza Ogulina in državnega sekretarja odpravili v prihodnjih dneh.

346 tujcev nezakonito prestopilo državno mejo

Čemas Stjepanovičeva je poudarila tudi težave in stroške zaradi intervencij pri nezakonitih prehodih meje, generalni sekretar pa je dal besedo, da se bo o tem v začetku prihodnjega meseca pogovoril s pristojnimi službami.

Ob tem je pohvalil delo tamkajšnje policije, ki je po njegovih navedbah edina, ki je doslej beležila točne podatke o nezakonitih prehodih meje. Poudaril je tudi morebitno povečanje števila nezakonitih prestopov meje, za kar policija že pripravlja dodatne aktivnosti.

Na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto so sicer letos do 23. aprila obravnavali 346 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Največ nezakonitih prehodov je bilo na območju Bele krajine. V enakem obdobju leta 2017 je v 21 primerih mejo nezakonito prestopilo 40 tujcev. Največ je bilo državljanov Alžirije, sledijo državljani Maroka in Pakistana.