Do konca tekmovanja v prvi slovenski ligi je še osem krogov. Ker je Olimpija zapravila velik del prednosti, se obeta prava srhljivka za prvaka s trobojem med Ljubljančani, Mariborom (zaostanek tri točke) in Domžalami (zaostanek pet točk). Glede na izkušnje z bitkami za prvaka in očiten miselni preklop v igri najbolj kotirajo delnice Maribora. Olimpija je zašla v težave, ker je njena igra postala povsem predvidljiva. Za nameček posamezniki v klubskih pisarnah komaj čakajo na poraz trenerja Igorja Bišćana, da bi ga v navezi s kruhoborskimi menedžerji lahko zamenjali s svojim izbrancem. To se dogaja v ključnih dneh sezone, ko je Olimpija še vedno prva in se je uvrstila v finale slovenskega pokala. Domžal kljub izjemni seriji 12 zmag in remija na 13 tekmah marsikdo še ne jemlje resno.

Ankaran – Rudar danes ob 15. uri, sodnik: Balažič

Ankarančani so s stalnim spomladanskim domovanjem v Novi Gorici očitno dobili pomemben dodaten zagon v boju za obstanek. S tem so obkljukali tudi eno od točk v licenčnem postopku, ki sicer utegne biti celo večji zalogaj kot tekmovalno preživetje v družbi prvoligašev. Ampak do konca maja bodo seveda v ospredju boji na igriščih, kjer so Vlado Badžim in njegova pisana mednarodna zasedba v zadnjih dveh krogih uspešno prestali dvoboja z neposrednima tekmecema. Z remijema v Kidričevem in Kranju so ohranili prednost pred zadnjim Triglavom in obenem zadržali ohlapen stik z osmim mestom, na katerem je Aluminij s petimi točkami prednosti. Ankarančani so ravno dovolj nepredvidljivi, da so v zadnjih osmih krogih možni vsi scenariji. To so ne nazadnje pokazali tudi z nedavnim gostovanjem v Velenju, od koder so prinesli vse tri točke po popolnem preobratu. Bi moralo takratnih 2:3 skrbeti velenjskega trenerja Marijana Pušnika ali pa je bil to zgolj izjemno slab dan njegovih varovancev? Opozorilo je bilo na mestu, kajti v boju za četrto mesto in nastop na evropskem prizorišču si v zadnjih krogih ne smejo privoščiti nobenega »nenačrtovanega« poraza več. V ekipah ni kaznovanih igralcev, kar je v tem delu sezone prijeten podatek za oba trenerja. Vložek je obojestransko velik in pričakovati je ostro tekmo.

Verjetni postavi – Ankaran Hrvatini: Bužan, Mate, Badžim, Pahor, Gliha, Humar, Nkama, Delgado, Romero, Santos, Vodeb. Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Kašnik, Antonov, Novak, Bijol, Šehić, Ćoralić, Radić, Tučić. Naš namig: 2.

Maribor – Triglav danes ob 16.50, sodnik: Mertik

Po treh zelo uspešnih gostovanjih, na katerih so vselej zmagali, ne da bi prejeli zadetek, se vijoličasti danes vračajo v Ljudski vrt. Da pokažejo še doma, kjer so spomladi na petih tekmah le enkrat (ob razliki v golih 6:8), če lahko še naprej vršijo »sobotni« pritisk na »nedeljsko« Olimpijo. Še sveža petarda v zaostali tekmi v Kranju ni nobena garancija, pravijo Mariborčani. »Scenarij ne bo enak. Triglav je res zadnji, ampak se bori za obstanek v ligi. Če bomo kalkulirali, to ne bo dobro, jemlje energijo,« svari Darko Milanič, ki bo v obrambi zagotovo brez kaznovanih Mitje Vilerja, ki ga utegne nadomestiti Žan Kolmanič, in Jasmina Handanovića, ki ga bo zamenjal Aljaž Cotman, povrhu se je poškodoval Marko Šuler, se pa vrača Martin Milec. Trener Triglava Siniša Brkić ima velike preglavice pri sestavi trenutno zadnjeuvrščenega kadra. Že proti Ankaranu (2:2) je za kader zbral vsega šestnajst igralcev, zdaj ne more računati kar na četverico (Šmit, Krcić, Elsner, Udovič). Obenem so v boju s sodniki potegnili kratko. Zaradi dogodkov na tekmi z Rudarjem bodo naslednjo tekmo doma odigrali pred praznimi tribunami, po tekmi z Ankaranom pa morajo plačati 2660 evrov kazni. Toda Matej Poplatnik pravi: »Preostali se lahko zamislijo, naslednji tekmeci pa naj se pošteno pripravijo, saj nas je ponižujoč odnos še dodatno zbližal.«

Verjetni postavi – Maribor: Cotman, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Pihler, Hotić, Kramarić, Zahović, Mlakar. Triglav: Džafić, Zec, Bojić, Suljević, Arh Česen, Gajić, Tijanić, Bukara, Vokić, Poplatnik, Majcen. Naš namig: 1.

Celje – Domžale danes ob 18.45, sodnik: Skomina

Ker Celjani nujno potrebujejo zmago v lovu na četrto mesto, Domžalčani pa v boju za prvaka in so najbolj učinkovita ekipa lige, se obeta spektakularna tekma z dirko v obe smeri, priložnostmi in goli. Celjski stadion je postal prava domača utrdba, saj na njem izmed velike trojice v letošnji sezoni še nihče ni zmagal. Olimpija je dvakrat remizirala, Maribor celo izgubil, Domžale pa so remizirale. Celjani so sposobni slediti ritmu, ki ga bodo narekovale Domžale. Izkupiček bo v veliki meri odvisen od učinka 24-letnega Belokranjca Rudija Požega Vancaša, ki je v Celju dozorel v igralca s potezo več in nosom za gol (7 v letošnji sezoni), potem ko se mu v Domžalah ni uspelo prebiti v udarno enajsterico. Velik adut Domžal je Celjan Simon Rožman, ki kot trener tekmeca pozna v dušo, taktiko in postavitev na igrišču pa spreminja glede na značilnosti tekmeca. »Ne gledamo predaleč v prihodnost. Osredotočamo se predvsem nase, drugim situacijam, na katere nimamo vpliva, ne posvečamo pozornosti in si z njimi ne belimo glave. Pomembno je, da so nogometaši zdravi, da med njimi vladajo dobri odnosi in da kažejo veliko željo po dokazovanju in osebnem napredku. Pred nami so zelo intenzivni tedni, a hkrati verjamem, da bomo vse tekme odigrali na način, ki ga zagovarjamo in kažemo že dlje časa,« meni Simon Rožman.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Džinić, Stojinović, Andrejašič, Pišek, Cvek, Požeg Vancaš, Pungaršek, Lupeta, Vizinger. Domžale: Mulalić, Melnjak, Dobrovoljc, Klemenčič, Širok, Vetrih, Husmani, Ibraimi, Ibričić, Nicholson, Bizjak. Naš namig: 2.

Olimpija – Gorica jutri ob 16.50, sodnik: Ponis

»Vsaka tekma bo težja. Bolj ko se bo prvenstvo bližalo koncu, večji bo pritisk. Ekipa, ki želi biti prva, se mora s tem znati spoprijeti. Za nekatere igralce je boj za prvaka nova izkušnja, a tudi psihološki pritisk je del posla v nogometu. Edina prednost Maribora pred nami je prav v tem, da so njegovi igralci vajeni bitk za prvo mesto, pri nas pa nekateri ne,« je pred finišem prvenstva realističen trener Olimpije Igor Bišćan, ki je pod hudim pritiskom. Vodstvo kluba mu sicer javno izreka podporo, a v tej (balkanski) regiji se takšne piarovske poteze običajno končajo z zamenjavo, ki ni posledica strokovnih odločitev, ampak zakulisnih iger. 39-letni Zagrebčan je igralcem ves teden pojasnjeval, da ne smejo ponoviti napake iz Celja, ko v tekmo niso šli stoodstotno in zašli v težave. »Vse skupaj je zelo preprosto. V tekmo greš maksimalno, daš vse od sebe in na koncu vidiš, kaj ti prinese,« igralcem svetuje Bišćan. Olimpija je v letošnji sezoni na vseh treh tekmah premagala Gorico, a zmage so bile težko izbojevane. Goričani prihajajo v Ljubljano povsem neobremenjeni, saj so na varnem v sredini lestvice, proti Olimpiji pa so bili vselej motivirani. Če bo Olimpija v pravi podobi in tudi trener Bišćan v dobri formi pri izbiri igralcev in taktike, bo osvojila tri točke. Nared bo tudi Zarifović, ki je v Celju utrpel manjši pretres možganov. »Ima trdo glavo,« se je pošalil Bišćan.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Tomić, Čanadžija, Savić, Alves, Kronaveter, Benko. Gorica: Sorčan, Celcer, Kavčič, Jogan, Gregorič, Marinič, Kolenc, Žigon, Džuzdanović, Burgić, Osuji. Naš namig: 1.

Krško – Aluminij jutri ob 19. uri, sodnik: Tkalčič

Krčani so v Kidričevem zapravili dve točki, vodstvo kluba pa se je razšlo s tujimi vlagatelji iz Švice, ker nadaljnji razvoj kluba ni bil več mogoč. To pomeni tudi slovo športnega direktorja Petra Djordjevića. Potem ko se je po lanski sezoni Rudar razšel z vlagatelji iz Srbije, Celje pa iz Ukrajine, je izmed tujcev v slovenski ligi ostal v Olimpiji le še Milan Mandarić, ki pa tudi že nekaj časa napoveduje odhod iz Ljubljane. Krčani bodo tekmo igrali za svojo dušo in izboljšanje statistike posameznikov, da bodo imeli poleti na tržnici višjo ceno. Aluminij potrebuje točke za potrditev obstanka.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Kulinitš, Da Silva, Volarič, Ogrinec (od 82. Kovačič), Mujan, Škrbić, Mandić. Aluminij: Kovačić, Jurčević, Zeba, Martinović, Jakšić, Petrovič, Ivančić, Štor, Horvat, I. Mensah, Nunić. Naš namig: 0.