Potem ko so si naslove državnih nogometnih prvakov že pet krogov pred koncem zagotovili Manchester City v Angliji, Bayern v Nemčiji in PSG v Franciji ter o tem, da bo enako štiri tekme pred koncem ta konec tedna v Španiji uspelo Barceloni, ne dvomi praktično nihče, se je v Italiji štiri kroge pred koncem zapletlo. Zmagoviti gol senegalskega branilca v dresu Napolija Kalidouja Koulibalyja v zadnji minuti rednega dela derbija prejšnjega kroga proti Juventusu je namreč Neapeljčane približal na le točko zaostanka za Staro damo, ki jo za nameček nocoj čaka še en derbi. Še večji, sicer ne v trenutnih razmerah, na splošno pa zagotovo, proti Interju. Nenazadnje o tem priča že dejstvo, da gre za derbi, ki mu pri zahodnih sosedih pravijo tudi »Derby d'Italia«.

Da zna biti tokratni še posebej spektakularen, daje slutiti kar nekaj kazalnikov. Ne le, da si novega spodrsljaja v boju za naslov, rekordni, sedmi po vrsti, ne sme več privoščiti Juventus, saj je težko verjeti, da bi zdaj, ko so »zavohali kri«, popuščali Neapeljčani, tekma je izrednega pomena tudi za Inter. Milančani se namreč krčevito borijo za uvrstitev na prva štiri mesta, ki jim po nekajletni odsotnosti znova odpirajo vrata »raja« – evropske lige prvakov. Trenutno so peti, točko za tretjo Romo in četrtim Laziom, nižje pa praktično ne morejo, saj šesta Atalanta zaostaja za 11 točk. To sicer pomeni tudi, da se v naslednji sezoni vračajo najmanj v evropsko ligo, a jasno je, da bi bila ta kaj slaba tolažba. Sploh po tem, ko so tako odlično začeli sezono in bili po 16 krogih še na prvem mestu. Ravno v omenjenem krogu so igrali prvo tekmo z Juventusom in z remijem brez golov po mnenju mnogih »uradno« vložili kandidaturo celo za naslov prvaka. A kaj, ko so jo nato tudi hitro umaknili. Omenjeni remi je namreč pomenil začetek serije osmih tekem brez zmage, ki se je vlekla več kot dva meseca. Pa tudi kasneje se Inter ni več pobral, saj je od decembrske tekme z Juventusom na naslednjih osemnajstih dosegel le še 6 zmag, pred tem pa na petnajstih kar 12. A je ob tem res, da je tudi izgubljal težko, le štirikrat, kar pomeni, da so ga »pokopali« predvsem remiji, ki so jih zbrali kar 12.

Pa Juve? V normalnih okoliščinah bi govorili o še eni njegovi izjemni sezoni, saj ima trenutno povprečje točk na tekmo kar precej višje kot v zadnjih treh. A letos je za nenormalne okoliščine poskrbel Napoli – o tem govori že to, da se bo v tej sezoni skoraj zagotovo prvič, odkar od leta 2004 v seriji A znova nastopa 20 klubov, zgodilo, da bosta dva presegla bero 90 točk. Za nekaj nemira okoli kluba so poskrbele tudi govorice, da je po tekmi z Napolijem »počilo« v garderobi, in sicer naj bi kapetan Gigi Buffon povedal nekaj krepkih branilcu Medhiju Benatiu, ki naj bi ga okrivil za napako pri akciji za gol gostov. A je vratar to ostro zanikal: »To so izmišljotine. Dejstvo je, in prav je tako, da si s soigralci v obraz povemo vse, a ob tem poudarjam, da v vsem času, odkar sem v tem klubu, nikdar nihče za napako ali poraz ni krivil enega posameznika.«

»Derby d'Italia« bo pri Interju izpustil Gagliardini, pri Juvetu pa De Sciglio, Chiellini, Sturaro in Marchisio. Sicer pa bo to že 233. uradna tekma teh dveh klubov. Doslej je Juventus zbral 104 zmage, Inter 71, remijev pa je bilo 57.