Ob vse višjih temperaturah in vse manj snega v gorah bo 1835 metrov visoka Golica kmalu spet magnet za obiskovalce. Največ jih pride maja, ko cvetijo narcise. Člani planinskega društva Jesenice, ki skrbijo za kočo pod Golico, za letošnjo sezono obljubljajo nekaj novosti. Kočo bodo, če bodo vremenske razmere še naprej ugodne, uradno odprli 1. maja. Na predvečer praznika, 30. aprila, bodo pripravili tradicionalno kresovanje.

Botanično bogastvo Golice

»Za kočo bosta letos skrbela nova oskrbnika, Valerija Povšnar - Kavčič in Dušan Kavčič. Sredi maja bomo v koči odprli informacijsko točko v okviru projekta Alpe Adria Karavanke. Na voljo bodo najrazličnejše informacije za planince v tem delu Karavank,« je povedal Janko Rabič, ki v jeseniškem planinskem društvu skrbi za odnose z javnostmi. Z bogatim rastlinskim zalogajem na pobočjih Golice se bodo pohodniki lahko seznanili 26. maja, ko bodo v okviru majskih prireditev v Planini pod Golico izvedli tematski botanični pohod na Golico.

»Udeleženci bodo ob spremstvu planinskih vodnikov pohod začeli v Savskih jamah. Pot jih bo vodila mimo Korlnovega rova po na novo urejeni planinski poti na vrh Golice. V koči bo sledilo predavanje o bogastvu botanike na tem območju, pripravili bomo zloženko z različnimi podatki.« V koči bo po Rabičevih besedah na ogled nova razstava o zgodovini Golice. »Pri društvu pa smo letos razpisali natečaj za najboljšo fotografijo Golice in njene okolice. Trajal bo vso poletno sezono,« je dejal in dodal, da so podrobnosti objavili na spletni strani društva.

V bližini zaprte poti uredili novo

Preden se podate na pohod na Golico, pa še opozorilo jeseniškega planinskega društva: »Najbolj znana pot iz Planine pod Golico od Fenca do spodnje postaje tovorne žičnice je zaradi gradnje vodovoda in zbiralnika uničena in neprimerna za hojo. Zato so društveni markacisti v bližini uredili drugo pot, ki je nekoč že obstajala. Začne se v Savskih jamah oziroma pri Korlnovem rovu in poteka skozi gozd mimo slapu Bašar do spodnje postaje žičnice in naprej po osrednji poti oziroma zimski poti do koče in do vrha Golice. Povsod so nameščene usmerjevalne table,« je opozoril Janko Rabič.

V jeseniškem društvu so se pred novo planinsko sezono odločili še, da v Koči na Golici namestijo defibrilator, pomemben pripomoček ob zastoju srca. »Ker spet pričakujemo množičen obisk Golice, bo v pomembno pomoč, če bi se kdo znašel v tovrstnih težavah. Letos so nam ga odstopili člani društva Gorske reševalne službe Jesenice, začenjamo pa akcijo zbiranja denarja za nabavo lastnega,« je sporočil predstavnik društva za odnose z javnostmi in opozoril, da se bodo ob koči kmalu lotili gradnje čistilne naprave.