Nekdanji ravnatelj Peter Sotošek Štular je v svoji izstopni izjavi ministru za kulturo Antonu Peršaku sugeriral za svojega naslednika Rajka Meserka, Peršak pa je tega na položaj vršilca dolžnosti v teh dneh tudi imenoval. Imenovanje Meserka je marsikoga v Operi presenetilo, sploh ker razumejo stanje v hiši kot urgentno; vedejevstvo se utegne zavleči, v Meserku pa ne vidijo pravega vodje, nekateri celo menijo, da je Meserko izrazito soodgovoren za nastale kaotične razmere v zavodu.

Rajko Meserko je nekdanji zborist v Operi, v času ravnateljevanja Mitje Bervarja je postal koordinator umetniškega programa v opernem delu hiše, drugače pa ga poznamo tudi kot člana Slovenskega okteta, župana Šmartnega pri Litiji in člana SDS. Po naših informacijah naj bi se (neuspešno) prijavil na oba dosedanja razpisa za ravnatelja v ljubljanski Operi, tudi drugi razpis naj bi bil namreč neuspešen (po naših neuradnih podatkih so prav zaradi tega imenovanja nekateri protestno odstopili od kandidature za ravnatelja), zaradi bližajočih parlamentarnih volitev in posledično oblikovanja nove vlade pa bi utegnili ponovni razpis za ravnatelja ljubljanske Opere dobiti šele jeseni.

V sredo se je sestal tudi svet javnega zavoda, predsednik sveta Tomaž Rode pa je povedal, da posebnih sklepov niso sprejeli, ker želijo počakati na novega vršilca dolžnosti in spregovoriti z njim o njegovi viziji nujnih ukrepov. Med drugim bo treba sanirati polmilijonsko izgubo v tem javnem zavodu, ki je nastala v zadnjih mesecih. Svet zavoda se bo ponovno sestal v poprazničnih dneh. im