Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B v Budimpešti vstala od mrtvih in bo na današnji zadnji dan turnirja proti Italiji naskakovala uvrstitev med elito. Potem ko je bila po dveh porazih na začetku prvenstva brez osvojene točke prikovana na dno lestvice, se je proti Madžarski in Kazahstanu s kolektivno igro dvignila kot feniks iz pepela in znova postala favorit za napredovanje. V izenačeni skupini si je že zagotovila obstanek med drugoligaši, vendar ambicije segajo do vrnitve v skupino A.

Slovenska igra v vzponu

Slovenija v Budimpešti raste iz tekme v tekmo in pred današnjim zadnjim krogom sama odloča o svoji usodi. Varovanci selektorja Karija Savolainena po zaspanem začetku turnirja delujejo kot neustrašni bojevniki, v garderobi pa z ledenimi obkladki blažijo bolečine po ostrih dvobojih z nasprotniki. Slovenija je plačala visoko ceno za vrnitev v igro za napredovanje, saj si je Andrej Hebar proti Kazahstanu zlomil palec na desni roki, medtem ko se je Robert Sabolič po poškodbi desnega kolena kot hokejist z najvišjim pragom bolečine v reprezentanci junaško vrnil na igrišče. Ker je slovensko moštvo na zadnjih dveh tekmah vložilo več napora kot na začetku, si je zaslužilo tudi nekaj sreče, saj ga je pred izenačenjem v zadnji tretjini obakrat rešil okvir vrat.

Slovenija je na četrti tekmi turnirja proti Kazahstanu prikazala najboljšo predstavo doslej, ko je s tremi goli in podajo zablestel Miha Verlič. Njegova druga peterka je odigrala sijajno – na tekmečeva vrata je sprožila kar polovico od 36 slovenskih strelov in sodelovala pri vseh petih zadetkih. Slovenija je v Budimpešti pozabila na preglavice z učinkovitostjo in se sprostila tudi ob številčni prednosti, saj je proti Kazahstanu prvič na prvenstvu zabila dva gola z igralcem več. Izbrana vrsta je po britanski in poljski zaušnici našla prepoznavno hitro in kombinatorno igro, s katero ji na turnirju drugega razreda ne more konkurirati nobena reprezentanca. Moštveni duh je tako izrazit, da se je Slovenija proti Kazahstanu prvič na turnirju brez težav vrnila po zaostanku in tekmeca zlomila z visokim ritmom.

Stresen teden za Savolainena

Slovenija je v Budimpešti še pravočasno postala tekmovalna ekipa, napredovanje pa ji prinaša današnja zmaga proti Italiji po rednem delu tekme. Na klopi je oživel tudi selektor Kari Savolainen, ki pravi, da v trenerski karieri morda še nikdar ni doživel tako stresnega tedna. »Še v sredo smo bili v zelo slabem položaju, zato spoštujem igralce, ki so bili kos velikemu izzivu. Resnično mi je mar za to ekipo, ki je sposobna velikih dosežkov. Nikdar se ne preda. Opravičujem se novinarjem, ker ste morali po tekmi čakati na igralce, a tokrat sem jih moral izjemoma najprej povabiti v garderobo. Čestital sem jim za zmago in povedal, da bo najpomembnejša prav zadnja tekma, zato naj takoj začnejo regeneracijo,« je bil ponosen Kari Savolainen. V zadnjih desetih minutah je izbral preudarno taktiko, ko je skrajšal klop in v igro poslal izkušenejše igralce, ki lažje prenašajo pritisk kot mlajši rod.

Hokejisti v napovedih obljubljajo, da bodo danes popoldne proti Italiji pustili srce na ledeni ploskvi. »Šli bomo na glavo!« je dejal kapetan Jan Urbas, medtem ko je član udarnega napada Robert Sabolič, ki še vedno čaka na premierni zadetek v Budimpešti, povedal, da bo današnja tekma tako napeta, kot bi reprezentanca igrala sedmo tekmo končnice. »V tem trenutku si želim zgolj sobotne zmage nad Italijo, da zapremo usta vsej državi.«