Kaj imajo skupnega pisatelj Ivan Cankar, arhitekt Jože Plečnik in slikar Rihard Jakopič? Vsi trije so pustili v Ljubljani velik pečat, bili so upodobljeni na bankovcih nekdanjih tolarjev in vsi trije so imeli – brke. Skrivnosti iz življenja teh treh velikih in brkatih mož so v javnem zavodu Turizem Ljubljana v sodelovanju z agencijo Nea Culpa zdaj združili v interaktiven vodeni ogled mesta. Poimenovali so ga Brko tura (Moustache tour). Na Brko turi udeleženci s kolesi spoznavajo življenjski stil arhitekta, pisatelja in slikarja, peš se povzpnejo le na »Cankarjev« Rožnik.

Butična ponudba

Kot so pojasnili v Turizmu Ljubljana, Brko tura pripoveduje o discipliniranem Plečniku, ki je zasnoval središče glavnega mesta, o boemskem Cankarju, ki je stanoval na več kot šestdesetih ljubljanskih naslovih, mir pa našel na Rožniku, ter o karizmatičnem Jakopiču, pionirju modernizma v slikarstvu. »Raznolikost značajev treh velikanov Slovenije gre z roko v roki z njihovimi stili brk,« so prepričani v javnem zavodu. Vodenje bo odslej potekalo vsak petek ob 15. uri izpred Slovenskega turističnega informacijskega centra. Trajalo bo približno tri ure in pol, hkrati pa se ga lahko udeleži največ sedem udeležencev. »Gre za butično in ekskluzivno doživetje,« je poudarila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek in ob tem pojasnila, da se trendi vodenih ogledov spreminjajo. »Če so bili vodniki včasih hodeči leksikoni, ki so obiskovalcem postregli s kupom podatkov, so vodenja v zadnjih letih postala bolj izkustvena. Turisti so na vodenih ogledih okušali kulinariko ali se udeležili aktivnosti. S to turo smo naredili še korak naprej, saj jo udeleženci hkrati sooblikujejo,« je povedala Stuškova.

V zavodu so tudi že izbrali šest turističnih vodnikov, ki so uspešno opravili posebno izobraževanje za vodenje Brko ture. »Za zdaj so vodniki le moški, a to bolj po naključju, saj so se edini prijavili. Lahko da se jim bodo kasneje pridružile tudi vodnice,« je dodala Stuškova. Udeleženci vodenja, ki je po besedah direktorice zavoda primerno tako za tuje goste kot tudi domačine, se bodo ustavili na šestih točkah: pri brivcu v Križevniški ulici in Križankah, v Plečnikovi hiši v Trnovem, se povzeli do Cankarjeve sobe na Rožniku, se ustavili v Narodni galeriji in turo zaključili v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Tam bodo na koncu tudi nazdravili s Cankarjevo kavo ali Ivanovim čajem in se okrepčali s potico.