»ZDA je skupaj s Kanado in Mehiko sestavila močno kandidaturo za svetovno prvenstvo 2026,« je na družbenem omrežju o skupni kandidaturi treh držav za organizacijo enega največjih športnih dogodkov na svetu zapisal Trump.

Pri tem pa je tudi zažugal državam, ki bodo v sklopu Mednarodne nogometne zveze Fife junija odločale o gostitelju prvenstva. »Sramotno bi bilo, če bi države, ki jih zvesto podpiramo, lobirale proti ameriški kandidaturi. Zakaj bi morali podpirati te države, če nas one ne podpirajo (tudi v Združenih narodih)?2 je še zapisal.

Trump je v preteklosti po Twitterju že žugal zaveznikom zaradi po njegovem pomanjkljive podpore ameriškim stališčem v mednarodni organizaciji in neizpolnjenim obljubam v okviru zveze Nato.

Maroko je edini tekmec skupni kandidaturi treh severno- in srednjeameriških držav za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva. Odločitev o gostitelju bo padla na kongresu Fife, ki bo se bo začel 13. junija v Moskvi pred odprtjem letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji.

Ameriški kandidaturi se je dolgo pripisovalo več možnosti za zmago, vendar pa naj bi na te v zadnjem času negativno vplivala ravno Trumpova stališča o vprašanjih, kot je priseljevanje. Maroko je v zadnjem času tudi začela z intenzivno kampanjo pridobivanja podpore med evropskimi nogometnimi zvezami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že zdaj naj bi kandidatura te severnoafriške države uživala podporo med zvezami iz Afrike in Bližnjega vzhoda, medtem ko so južnoameriške zveze izrazile podporo ameriški kandidaturi. Evropske zveze bi tako lahko imele ključno vlogo pri odločitvi o zmagovalcu.

Pri tem je predsednik francoske nogometne zveze Noel Le Graet pred kratkim dejal, da bo Francija podprla maroško kandidaturo. Tudi Rusija je že izrazila podporo Maroku.

Predsednik Afriške nogometne konfederacije Caf Ahmad Ahmad je ta teden v intervjuju za AFP pozval ostale evropske države k podpori Maroka. »Če boste glasovali za nas, bomo mi prihodnjič za vas,« je dejal.