Mayfield, dobitnik nagrade Heisman za najboljšega igralca ameriškega nogometa med študenti lani, je nov poskus najslabše ekipe zadnjih dveh sezon, da končno najde svojega prvega podajalca in se po 17 letih znova uvrsti v končnico. Za univerzo Oklahoma je lani podal za 43 zadetkov in navdušil strokovnjake s svojo borbenostjo, nekaj dvomov pa ostaja zaradi njegove višine, saj bo pri 1,85 m med nižjimi podajalci v NFL.

Moštvo Cleveland na 16 tekmah lanskega rednega dela sezone ni osvojilo niti ene zmage, od leta 1999 pa je na položaju prvega podajalca zamenjalo kar 28 igralcev. Po pričakovanjih so se s prvim izborom odločili za izpopolnitev na najbolj cenjenem položaju v ameriškem nogometu, čeprav strokovnjaki niso bili enotni, katerega izmed številnih uspešnih študentskih podajalcev naj ekipa izbere.

»Z Bakerjem Mayfieldom smo dobili igralca, ki živi za nogomet, je izredno tekmovalen in ki ga obožujejo njegovi soigralci kot tudi vsi, ki so z njim kadar koli imeli opravka,«je po odločitvi povedal direktor Browns John Dorsey. »Od srednje šole je kot športnik osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Je rojen zmagovalec.«

Z drugim izborom so New York Giants vzeli tekača Saquona Barkleya, na tretjem pa so mestni tekmeci velikanov New York Jets izbrali podajalca Sama Darnolda iz univerze South California. Clevelandu je zaradi menjave s Houston Texans pripadel tudi četrti izbor - z njim so izbrali bočnega branilca Denzela Warda.

Med podajalci je na sedmem mestu bil izbran podajalec Josh Allen, ki je dolgo veljal za enega največjih talentov v letošnjem naboru, s katerim 32 ekip lige NFL vsako leto popolni svoje vrste, vendar je njegova vrednost padla po razkritju objave rasističnih tvitov iz časov srednje šole. Allen se je v četrtek zaradi besed, napisanih leta 2012 in 2013 opravičil, pri tem pa ocenil, da je bil takrat »mlad in neumen«.

Četrti podajalec med prvimi desetimi izbranimi igralci je bil Josh Rosen iz univerze UCLA, ki bo v svoji prvi sezoni branil barve Arizona Cardinals.

V prvem krogu letošnjega nabora je bil izbran še en podajalec: z zadnjim, 32. izborom so se Baltimore Ravens odločili za Lamarja Jacksona iz univerze Lousville. Tako se je šele tretjič v zgodovini nabora NFL zgodilo, da je v prvem krogu bilo izbranih kar pet podajalcev.

Ravens so pri tem uporabili izbor, ki so ga dobili v menjavi z aktualnimi prvaki lige Philadelphia Eagles. Slednji v prvem krogu tako niso izbirali.

Nabor NFL, ki letos poteka v stadionu Dallas Cowboys v teksaškem Arlingtonu, se bo nadaljeval danes z drugim krogom. Vrstni red izbora se sicer določi v obratnem vrstnem redu uvrstitve moštva v pretekli sezoni.