Zuckerberg naj bi sicer po neuradnih navedbah določil pogoj za udeležbo v razpravi z evropskimi poslanci - da ne bo razpravljal z zloglasnim evroskeptikom Nigelom Farageom. Za zdaj zato še ni jasno, kakšen bo format razprave, ki naj bi potekala konec maja.

Šef Facebooka se je tako očitno odzval na pozive evropskih poslancev, naj pride na zagovor tudi k njim, potem ko je moral afero pojasnjevati na zaslišanju v ameriškem kongresu.

V kongresu je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na »oboroževalno tekmo« proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Evropski poslanci so na aprilskem zasedanju zlorabo podatkov ostro obsodili, nekateri pa so zahtevali tudi Zuckerbergovo opravičilo. Mnoge ob prihajajočih evropskih volitvah skrbi vpliv zlorabe podatkov na volitve.

Številni evropski poslanci so aprila tudi izpostavili, da so osebni podatki vredni vse več. Med drugim so jih označevali za novo zlato in nafto 21. stoletja. Nekaj jih je opozorilo, da osebni podatki niso vir, temveč pravica državljanov.

Bruselj svari, da bodo kršitve zelo drage

Facebook je tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov.

V Bruslju svarijo, da bo z novimi pravili takšno početje zelo drago - podjetjem grozi kazen v višini do štirih odstotkov njihovega letnega prometa. Nova pravila sicer ne bodo veljala retrospektivno, tako da v omenjenem primeru ne pridejo v poštev.