Tekmovalka mora znižati raven testosterona v krvi na manj kot pet nanomolov na liter v neprekinjenem obdobju najmanj pol leta (na primer s hormonskimi terapijami), ta raven pa mora ostati pod pet tudi v času tekmovanj in izven tekmovalnega obdobja, ko želi zaradi kontrol ostati v tekmovalnem procesu.

Nova pravila za udeležbo na tekmovanjih in za priznanje rekordov bodo stopila v veljavo 1. novembra letos.

»Kot mednarodna zveza moramo zagotoviti enakovredne pogoje za tekmovanja za vse. Kot številni drugi športi si želimo ohraniti dve vrsti tekmovanj, za moške in za ženske, zato morajo biti tudi jasna pravila, kdo lahko v kateri izmed njih nastopi. Raziskave so pokazale, da moški spolni hormon testosteron, tisti, ki ga proizvaja telo ali pa je vanj pride umetno, znatno poveča tekmovalne dosežke v ženski atletiki. Pravila, ki smo jih postavili, so sprejeta zaradi tega, da izenačimo pogoje za vse,« je dejal predsednik IAAF Sebastian Coe.

Študija IAAF in Svetovne protidopinške agencije Wade je namreč pokazala, da so športnice, ki imajo naravno visoko raven testosterona, v prednosti glede na tekmice; ta naj bi znašala tudi 4,5 odstotka.

Južnoafričanka Caster Semenya je bila vse od leta 2009, ko je bila prvič zlata na svetovnem prvenstvu v teku na 800 m, predmet razprav o njenem spolu. Pod žarometi je bila tudi na lanskem SP v Londonu, kjer je bila zlata na 800 in bronasta na 1500 m. Ob robu SP so veliko razpravljali o spremembi pravil IAAF glede naravnega testosterona med atletinjami.