Slovenska hokejska reprezentanca je naposled ujela ritem svetovnega prvenstva skupine B in po bolečih porazih z Veliko Britanijo in Poljsko premagala gostiteljico Madžarsko (4:1). V slovenski igri je bilo več drznosti in tekmovalnega naboja kot na prejšnjih tekmah, ko se izbranci selektorja Karija Savolainena niso znali obnašati kot favoriti prvenstva. Sloveniji premierna zmaga na turnirju še zdaleč ne zagotavlja mirnega spanca, saj so pred zadnjima dvema krogoma prav vse udeleženke prvenstva v igri tako za napredovanje kot izpad.

Slovenska igra dobila smisel

Madžarsko je na tribunah bodrilo več kot 7000 glasnih navijačev, ki so pripravili karnevalsko vzdušje, a je Slovenija hitro prevzela pobudo in odigrala najboljšo tretjino na turnirju. Selektor Savolainen je igralcem ukazal, naj streljajo z vseh položajev, zato so kar tekmovali med sabo, kdo si bo pripravil več priložnosti. Slovenija je v uvodnih dvajsetih minutah visoko nastreljala tekmeca (24:9) in v Budimpešti prvič povedla, ko je debitantski gol dosegel branilec Aleksandar Magovac. Po številnih kombinacijah pred madžarskimi vrati je igra začela dobivati smisel, vendar slovenskim hokejistom navkljub hitrejši in agresivnejši igri nikakor ni uspelo zagotoviti varnejšega vodstva. Vnovič se je zatikalo pri realizaciji ob številčni prednosti, Slovenija pa na prvenstvu v štirinajstih poskusih z igralcem več sploh še ni dosegla gola.

Domača reprezentanca je zadihala v nadaljevanju, ko so risi zaradi nediscipline odhajali na kazensko klop in v obrambi znova postali preveč neodločni. Strelec za izenačenje Balasz Sebok je s prodorom tekme osmešil branilca Kovačeviča in Vidmarja, a se je veselje na tribunah hitro poleglo. Ko je kapetan Jan Urbas iz jeze udaril po ploščku in razparal madžarsko mrežo, je reprezentanci znova odleglo, a je bila pot do končnega uspeha negotova vse do konca. Madžarska je hitro stopnjevala ritem igre in nizala nevarne priložnosti, a se je pri obleganju slovenskih vrat izkazal vratar Gašper Krošelj, ki je popravljal napake soigralcev in moštvo obdržal v vodstvu. Slovenija je šah mat izvedla štiri minute pred koncem, ko je v protinapadu zadel Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačevič pa je s strelom čez celo igrišče zadel prazno mrežo in potrdil uvodno slovensko zmago v Budimpešti.

Sledita Kazahstan in Italija

Slovenija je na tretji tekmi prvenstva prvič delovala kot kolektiv in dobila odriv za zaključek turnirja. Če bo po današnjem prostem dnevu premagala Kazahstan in Italijo, bi se ji ob ugodnem razpletu na drugih tekmah odprla vrata elite, vendar je slovensko moštvo zaradi poraznega začetka še vedno v tako negotovem položaju, da primarni cilj ostaja obstanek v skupini B.

»Bili smo pred zidom, zato je bila tekma z Madžarsko naša zadnja priložnost. Igralci so se zavedali odgovornosti in na ledu vložili veliko energije. Videl sem drugačno moštvo kot na začetku turnirja, ko nismo imeli niti sreče. Zdaj gremo iz dneva v dan. Popolne tekme še nismo odigrali, zato bomo poskušali odpraviti napake do konca prvenstva,« je povedal slovenski selektor Kari Savolainen.