»Težko pričakovani dogodek se z uradnim programom začne na Vurnikovem trgu, kjer po novem domujejo radovljiške knjige in druga gradiva, če bo slabo vreme, pa bomo prireditev prestavili v športno dvorano Srednje gostinske in turistične šole Radovljica,« sporočajo iz radovljiške knjižnice Antona Tomaža Linharta.

Z živo verigo bodo preselili zadnjo knjigo

Po tem, ko že dober mesec v Radovljici številni prostovoljci, društva, organizacije in zaposleni v knjižnici izvajajo zahtevno selitev gradiv na novo lokacijo, so se domislili, da bodo odprtje nove knjižnice zaznamovali s posebnim dogodkom. »Skupaj bomo ustvarili dolgo verigo in si od stare do nove knjižnice med seboj podajali eno izmed naših knjig. S tem bomo simbolično končali preselitev radovljiške knjižnice v nove prostore,« opisuje direktorica knjižnice Božena Kolman - Finžgar. Svojo prisotnost v vrsti od stare do nove knjižnice so že napovedali otroci iz radovljiške šole in vrtca, prostovoljci, ki so pomagali pri selitvi, in številni ljubitelji knjig ter dogodkov v radovljiški knjižnici.

Knjižničarji in številni prostovoljci, ki so jim pri tem pomagali, so morali v času zaprtja v novo knjižnico na Vurnikovem trgu preseliti več kot 120.000 enot knjižničnega gradiva in ogromne količine druge pisarniške in knjižnične opreme. Veliko dela so imeli z novo organizacijo na nekaterih oddelkih. Glasbe in filmov na primer niso razvrstili po času pridobitve, pač pa po zvrsteh, enako velja za časopise in revije. Pomagali so tudi člani knjižnice, ki so upoštevali prošnje knjižničarjev po izposoji čim več gradiva, ki ga bodo lahko do 7. maja vrnili na novo lokacijo. »Ljudje so se na to zelo dobro odzvali in mnogi imajo doma zajetno zalogo čtiva in drugega gradiva. Imamo na primer rekorderko z več kot 200 revijami,« pravi direktorica knjižnice.

Izstopajoče številke

Radovljiška knjižnica je po številu izposojenih enot sicer visoko nad slovenskim povprečjem, pravi Kolman-Finžgarjeva. Lansko leto si je več kot 10.000 članov v povprečju izposodilo skoraj 70 enot knjižničnega gradiva. V knjižnici sicer v prvi vrsti skrbijo za zbiranje, obdelovanje, hranjenje in posredovanje knjižničnega gradiva, a pozornost namenjajo tudi drugim dejavnostim. Lani so tako izvedli več kot 1900 dejavnosti, od raznolikih prireditev, predavanj in razstav do delavnic in akcij za spodbujanje branja, udeležilo se jih je več kot 56.800 obiskovalcev vseh starosti.

Knjižnico na novem Vurnikovem trgu so sicer začeli graditi leta 2011, a je gradnja zaradi stečaja izvajalca zastala, konec predlanskega leta pa je občina izbrala izvajalca za dokončanje del. Gradnja in oprema knjižnice sta skupaj stali 4,86 milijona evrov. Uporabno dovoljenje je nova stavba dobila sredi februarja letos, prav na dan, ko so si Radovljičani v zelo velikem številu na dnevu odprtih vrat lahko prvič ogledali notranjost nove pridobitve.