Rižote zahtevajo vso tvojo pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imate čas, da se hrani resnično posvetite. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo stanja pri štedilniku in mešanja. Ta recept je že tak! Na začetku si vzemite 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj pokrijte in položite v pečico. Naj ona opravi vse delo namesto vas!

Pa poglejmo še nekaj informacij glede sestavin. V to jed lahko date katerokoli zelenjavo, pazite le, da je, če je trda, kuhana ali pa jo popecite skupaj s čebulo, da se zmehča. Namesto pelatov lahko uporabite svež paradižnik. Uporabite sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo. Lahko uporabite zelen ali rdeč pesto, če ga pa nimate, pa v jed pred peko umešajte malo parmezana in sesekljanih svežih začimbnic.

Jed pred postrežbo nujno pokapajte z limetinim ali limoninim sokom, da jed prijetno osvežite.

Ta jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravite, razdelite na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrejte – če pogrevate na štedilniku dodajte žlico vode, premešajte in pokrijte ter pogrejte. Pa nikar ne pozabite pokapati z malo limoninega soka, da jed zbudite.

Za lažjo predstavo, kako riž pripravite, si poglejte video recept:

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT (za 4 porcije):

1 žlica olja

1 čebula

2 stroka česna

1 rdeča paprika

1 žlica zelenega pesta

1 žlička mlete rdeče paprike

1 zelenjavna jušna kocka

400 g paradižnikovih pelatov

3,5 dcl vode

1 majhna konzerva kuhane koruze

1 majhna konzerva kuhanega graha

1 konzerva kuhanega rdečega fižola

150 g riža

100 g sira

peteršilj

avokado

limeta ali limona

PRIPRAVA

Na olju prepražite sesekljano čebulo, česen in nakockano papriko. Dodajte pesto, mleto papriko in jušno kocko, nato pa zalijte s pelati in vodo. Dodajte še koruzo, grah in fižol ter riž, dobro premešajte in zavrite.

Mešanico prelijte v ognjevarno posodo, jo nepredušno pokrijte s folijo ali papirjem za peko in pecite 40 minut v pečici, ogreti na 180°C.

Ognjevarno posodo previdno vzemite iz pečice, potresite s sirom in pecite nepokrito še 5 minut, oziroma dokler se sir ne stopi in zapeče.

Jed servirajte, okrasite s peteršiljem, dodajte rezine avokada, pokapajte z limetinim sokom in postrezite.