Švedsko in Dansko je avgusta lani pretresel umor 30-letne novinarke Kim Wall, ki so jo nazadnje videli, ko se je vkrcala na podmornico 47-letnega danskega izumitelja Petra Madsena, o katerem je pisala članek. Potem je izginila. Na obalo je najprej naplavilo njen trup, policija in potapljači pa so v tednih za tem našli še glavo ter okončine. Madsen je najprej zanikal kakršnokoli vpletenost v smrt novinarke, nato dejal, da je bila nesreča, na koncu pa vendarle priznal, da je njeno truplo razkosal. Umor in spolni napad je do konca zanikal.

Tričlanski sodni senat je odločitev sprejel soglasno, saj je razsodil, da njegovo pričanje ni bilo verodostojno, tako kot tudi ne njegovi razlogi, zakaj je večkrat spreminjal izjave o dogajanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na sodišču je bil ob izreku sodbe navzoč tudi Madsen, ki je bil vidno pretresen. Njegova obramba je že napovedala pritožbo.

Tožilstvo je prepričano, da je Madsen umor načrtoval, saj je na svojo doma narejeno podmornico prinesel različno orodje, tudi žago in izvijače, s katerim se je spravil na novinarko, ko je bila še živa. Sodeč po obtožnici jo je tudi zvezal in zlorabil, na koncu pa jo zadavil ali pa ji prerezal vrat. Natančnega vzroka smrti preiskovalci namreč niso mogli določiti. Pri obdukciji trupla Wallove so odkrili 14 zunanjih in notranjih ran na genitalijah, povzročenih z nožem ali njemu podobnim predmetom. Tožilstvo je trdilo, da je Madsen ubil novinarko v uresničitvi svojih temačnih seksualnih fantazij, saj je rad gledal video posnetke o obglavljanju in mučenju žensk.