Brko tura bo obiskovalce, tako tujce kot domačine, popeljala po priljubljenih skritih kotičkih velikanov, kjer bodo gostje odklepali tudi nabiralnike s skritimi mislimi slavnih brkačev, je na novinarski konferenci v Ljubljani danes pojasnila direktorica agencije Nea Culpa Neja Petek. »To je tura odkrivanja slovenskega karakterja - kdaj in zakaj smo Slovenci disciplinirani, kdaj hrepenimo, kdaj se povzpnemo v klanec,« je pojasnila Petkova. Gre za kolesarsko turo, na kateri udeleženci med drugim obiščejo retro brivnico, Križanke, Plečnikovo hišo, Narodno galerijo, Cankarjevo sobo na Rožniku in atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Na Rožnik se povzpnejo peš, tam jih pričakajo tudi potica ter pisateljeva kava ali čaj.

»Turo smo ustvarili z mislijo na tujce, da spoznajo slovenski značaj in skrivnosti Ljubljane tako, kot si to želi sodoben turist - na zelo avtentičen, pristen način,« je pojasnila Petkova. Prepričana pa je, da bo tura zelo zanimiva tudi za slovenske goste, tudi tiste, ki Cankarja v osnovni in srednji šoli niso marali. Dejansko je bil namreč velika zvezda, je spomnila. Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je med drugim izpostavila sodelovanje s številnimi nacionalnimi in ljubljanskimi kulturnimi institucijami, prav posebno pozornost pa so pri oblikovanju tega produkta posvetili t. i. brko vodnikom. Teh je trenutno šest, prestati pa so morali prav posebno izobraževanje.

Medtem ko so bili vodniki včasih hodeči leksikoni, ki so obiskovalcem postregli s kupom podatkov, se je namreč v zadnjih letih vodenje spremenilo bolj v smer izkušnje - turisti so na primer ob obisku zanimivosti okušali kulinariko ali se udeležili različnih aktivnosti. Ta tura pa dela še korak naprej, saj jo udeleženci hkrati sooblikujejo, je poudarila Stuškova. S tem zasleduje povsem nove trende na evropski in svetovni ravni.

Prva tura že ta petek

Za Ljubljano je brko tura pomembna tudi zato, ker z njo prestolnica sledi več svojim osrednjim ciljem hkrati. Privablja namreč kulturne turiste, ki trošijo več in na destinaciji ostanejo dalj časa od povprečnih turistov, hkrati pa udeležence popelje ven iz strogega centra in tako pomaga pri usmerjanju turističnih tokov.

Tura sicer traja okoli tri ure in pol, gre pa za butično in ekskluzivno doživetje, ki se ga lahko hkrati udeleži največ sedem gostov. Posameznik bo moral za brko turo odšteti 45 evrov, z nje bo domov odnesel tudi več spominkov, zasnovana pa je v angleškem, italijanskem, nemškem ter slovenskem jeziku.

V prvi fazi bodo, glede na izražen interes med vodniki, goste po brko turi peljali le moški, čeprav v Turizmu Ljubljana ne izključujejo možnosti, da se ekipi v prihodnje pridruži tudi kakšna ženska vodnica. Prva brko tura se bo zgodila ta petek, kasneje pa bo na voljo vsak petek ob 15. uri ter v dodatnih terminih v primeru predhodnega dogovora.