Potem ko so košarkarji Miami Heata dobili drugo tekmo proti Philadelphii v prvem krogu končnice lige NBA, je kazalo, da lahko Goran Dragić in soigralci pripravijo presenečenje in izločijo favoriziranega nasprotnika. A naslednje tri tekme so pokazale, da je moštvo trenerja Bretta Browna za njih enostavno predobro. Philadelphia je z Benom Simmonsom in Joelom Embidom, ki ju je vodstvo kluba obdalo s kar nekaj dobrimi posamezniki, postala celo ena od glavnih kandidatk za uvrstitev v veliki finale, saj ima Cleveland z LeBronom Jamesom po turbulentnem rednem delu sezone velike težave tudi v končnici.

Razočaranje v taboru Miamija po izpadu iz končnice ni veliko, saj je bilo jasno, da trener Erik Spoelstra nima na razpolago ekipe, ki bi se lahko vmešala v boj za naslov prvaka. Goran Dragić je bil celo sezono najboljši posameznik moštva s Floride, podobno pa je bilo tudi v končnici. A ob njem je proti Philadelphii dobre predstave kazal le še veteran Dwyane Wade, ki pri 36 letih še ne ve, ali bo nadaljeval kariero. »Pomembno je, da na tekmi daš od sebe vse, kar imaš. Če je nasprotnik boljši, je pač boljši. In Philadelphia je trenutno boljša od nas. To ni nobena skrivnost,« je povedal Dwyane Wade, ki se je v Miami vrnil sredi sezone. Trener Spoelstra mu je nemudoma zaupal eno glavnih vlog v moštvu, kar po mnenju mnogih strokovnjakov ni bila najboljša poteza, saj Wade zaradi let na košarkarskem parketu enostavno ne more več početi tistega, kar je nekoč. Na vprašanje, ali je bila to njegova zadnja tekma v karieri, je odgovoril: »Nisem se še odločil. Trenutno se najbolj veselim tega, da bom preživel čas s svojo družino. Bomo videli. Nikamor se mi ne mudi.«

Predsednika Miamija Pata Rileyja v prihodnjih tednih čaka veliko dela, če želi izboljšati moštvo. Največjo težavo zagotovo predstavlja center Hassan Whiteside, ki je pred dvema sezonama podpisal štiriletno pogodbo v višini 98 milijonov dolarjev, a od takrat igra vse slabše. Proti Philadelphii je na petih tekmah v povprečju igral le 15,4 minute, saj ni kazal prave želje in borbenosti, obenem pa je nasprotnik izkoriščal njegovo počasnost in pomanjkanje taktičnega znanja. »Imeli smo dobro sezono, v končnici pa naleteli na boljše moštvo, ki je imelo odgovor na vse, kar smo naredili. Jasno je, da nas čaka veliko dela in pametnih potez, če želimo znova postati konkurenčni. Čaka nas dolgo in napeto poletje,« je povedal Erik Spoelstra in tako namignil, da utegne Miami močno prevetriti moštvo.