»Pravzaprav sem rojen ksenofob in zafrustriranec. Tako je bilo tudi s potovanji. Prav sovražil sem jih. Vsa ta organizacija, razmišljanja o tem, kaj vzeti s seboj, česa ne smem pozabiti in kako sploh bo, so mi predstavljala pritisk, ki ga nisem najbolje obvladal,« zaupa voditelj televizijskega kviza Poberi v mestu.

Danes je drugače – želel bi si več potovati. Mikajo ga tista potovanja, o katerih bere – ko te domov ni pol leta ali kar celo leto. To, da bi bil čas, da gre kam, je prvič začutil pred približno šestimi leti. Rad ima tople kraje. Na Siciliji je bil trikrat in še bi se vrnil. Zaradi toplih ljudi, krajev, dobre hrane in ugodnih cen, pravi.

Presenečenje za očeta

Žan ne skriva, da se mu je v srce zapisalo več popotniških izkušenj, na katere je še posebej ponosen iz več razlogov: »Na Sicilijo smo se nazadnje odpravili štirje prijatelji. Sedeli smo v domačem baru in se dogovarjali, ali bi šli. Dorekli smo, da gremo še isto noč. Šel sem domov, napisal očetu sporočilo na list papirja, da smo vzeli njegov avto z vso finančno in moralno odgovornostjo. S prijatelji smo se podpisali in odšli. V zameno smo mu pustili prijateljev manjši avto. Dva moja prijatelja se sploh nista poznala in sta si dala roki na parkirišču, preden smo odpeljali, ker sem enemu pisal dve uri prej, ali bi se nam pridružil. «

Kljub svojemu spontanem duhu se Žan na potovanja čedalje bolj pripravlja: »Ne vem, ali je to povezano z leti in spreminjajočo se hormonsko sliko ali s tem, da bi rad čim bolje izkoristil čas. Včasih nisem verjel v načrtovanje, rad sem imel spontanost in nepredvidljivost, potem pa sem ugotavljal, da sem kdaj izpuščal zelo zanimive kraje, kljub temu da se mi drugje ni dogajalo kaj zelo zanimivega. «

Zadnja leta si rad vnaprej uredi prenočišča ter si naredi načrt ogledov znamenitosti. Glede nakupa letalskih kart ima na svojem osebnem telefonu nameščenih več kot osemnajst aplikacij – od ruskih pa do najbolj generičnega skyscannerja. Vselej, pravi, še svojega brata prosi, da med seboj primerjata cene letov. Nekatera prenočišča, tam, kjer ima namen ostati dlje časa, si rezervira vnaprej, glede ostalih pa se odloča sproti.

Presenečenje v Avstraliji

Raznih neprijetnosti na potovanjih Žan na srečo nikoli ni izkusil: »Mislim, da je zelo pomembno, kakšno energijo oddajaš. Če si sproščen in te ne briga, se mi zdi, da te bo težje doletelo kaj neprijetnega. V Avstraliji so me sicer hoteli okrasti, a nisem imel ničesar in so mi samo rekli naj se ’poberem’ stran.«

Žan ugotavlja, da ga na potovanjih vselej najbolj ganejo ljudje oziroma skupne točke, ki jih ima z njimi. Kadar je utrujen in ne dohaja vsega, kar si je zadal, ga ganejo nenavadne razlike med ljudmi. Pravi, da je najbolj jezen nase, če je ali pije nekaj, kar lahko tudi v Sloveniji.

Njegova skrita želja je, da bi lahko ves čas potoval po celem svetu – od mrzlih do toplih krajev. »Najbolj me vleče v Azijo. Arabski svet me privablja zaradi skrivnostnosti, sploh iz literature. Zaradi bogate in tradicionalne kulture bi šel tudi na Japonsko,« Žan ne skriva svojih popotniških ciljev. Moto, ki ga najpogosteje vodi skozi življenje, se glasi: »Vselej doživeti nekaj, česar še nisem. Tisto, kar mi je všeč, pa moram čim večkrat ponoviti.« Iz mota lahko sklepamo, da se mu bodo cilji prej ali slej uresničili.