Na protestnem shodu se je zbralo nekaj manj kot 100 ljudi, od tega naj bi bilo okoli 60 letaliških gasilcev in kontrolorjev oskrbe letal. Njihova prizadevanja so prišli podpret še drugi poklicni gasilci in predstavniki drugih sindikatov ter sindikalnih zvez v državi.

Kot je izpostavil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, se nekateri zaposleni v Fraportu niso udeležili shoda zaradi delovnih obveznosti, še več pa zaradi strahu pred grožnjami delodajalca.

"Po navodilih poslovodstva so bili v zadnjih dneh zaposleni deležni ustrahovanj z eventualnimi odpovedmi pogodb o zaposlitvi in tožb zaradi blatenja imena družbe. Vse v smeri preprečitve udeležbe na današnjem protestnem shodu in podpori nadaljnjim aktivnostim v prizadevanjih proti posegom v pridobljene pravice iz kolektivne pogodbe," je poudaril Švarc.

Zbrani na protestnem shodu so s transparenti sporočali, da gre letalski promet gor, njihove pravice pa dol, da imajo dovolj obljub, da njihovi sodelavci odhajajo in da njihove zahteve predstavljajo manj kot odstotek dobička družbe. Kot je poudaril predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana Ignac Švab, prihajajo leta debelih krav in vsakoletno usklajevanja plač z inflacijo ni pretirana zahteva.

Švarc je pojasnil, da kljub trudu predstavnikov obeh sindikatov, da se vendarle sklene dogovor, s katerim se ne bi poseglo v pravice zaposlenih, Fraport Slovenija ni bil pripravljen niti na najmanjši kompromis. "Protestni shod smo organizirali, ker je poslovodstvo ob grobih posegih v naše pridobljene pravice enostavno zaključilo pogajanja," je poudaril.

Nova podjetništva kolektivna pogodba je namreč ta mesec stopila v veljavo, ker jo je Sindikat družbe Aerodrom Ljubljana v nasprotju z obema lani ustanovljenima sindikatoma, ki sta organizirala današnji shod, marca podpisal.

V Fraportu vse očitke zavračajo

Kot je poudaril Švarc, sami ne pristajajo na določbe, ki jih je sprejel omenjeni sindikat, temveč bodo vztrajali na svojih zahtevah. Če jim vodstvo ne bo prisluhnilo, napovedujejo še obsežnejše protestne shode poklicnih gasilcev, ne izključujejo pa niti izvedbe stavke.

V vodstvu Fraporta Slovenija medtem vse očitke gasilskega sindikata zavračajo in dodajajo, da so zadeve v novi podjetniški kolektivni pogodbi urejene enako kot v prejšnji. Znova so poudarili, da nova pogodba delavcem zagotavlja celo višje plače in vsakoletni dvig plač za 0,8 odstotka. Nadgradili so tudi sistem napredovanj.

Sindikat gasilstva se je postavil na zelo ostro stališče, v ozadju katerega je predvsem zahteva po zvišanju plač za gasilce in kontrolorje oskrbe letal, je dejal predstavnik Fraporta Slovenija Boštjan Šijanec in dodal, da sistema ne morejo spremeniti le zaradi teh dveh skupin, medtem ko so ostale skupine v podjetju na sistem pristale, saj bi to odprlo vprašanje plačnih razmerij.

Trenutno dogajanje škodi ugledu in poslovanje družbe, zato se je poslovodstvo ta teden na pobudo sveta delavcev, ki je tudi podprl spremembe kolektivne pogodbe in pravilnikov, znova sestalo s sindikati in predlagalo, da počakajo eno leto in vidijo, kako se bo nov sistem implementiral, ter se nato pogovorijo o morebitnih težavah in jih odpravijo. Vendar je sindikat poklicnega gasilstva to pobudo zavrnil.

»Naša družba je poznana po tem, da smo vedno imeli dober socialni dialog,« je izpostavil Šijanec in zavrnil tudi očitke, da bi poslovodstvo komurkoli grozilo ali jim omejevalo pravice do shoda. »Je pa naše stališče, da je dejavnost, ki jo sedaj izvaja gasilski sindikat, glede na vse, kar je bilo z novo pogodbo pridobljeno, absolutno pretirana,« je dejal Šijanec in dodal, da je po informacijah poslovodstva takšno tudi stališče večine zaposlenih v podjetju.