Na včerajšnji seji so člani nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovali novega člana uprave iz svojih vrst. Izmed petih nadzornikov, ki jim predseduje Damjan Belič, preostali štirje pa so Duško Kos, Igor Kržan, Janez Vipotnik in Andrej Bertoncelj, je bil za člana uprave imenovan slednji.

Andrej Bertoncelj je redni profesor na koprski fakulteti za menedžment, kjer je zaposlen od leta 2009. Pred tem je dvajset let deloval v farmacevtski industriji; med drugim je bil pomočnik generalnega direktorja za področje financ v Leku in direktor Lekove hčerinske družbe v ZDA. Deloval je tudi v veledrogeriji z zdravili, in sicer kot direktor sektorja in svetovalec predsednika uprave za korporativno upravljanje v Kemofarmaciji. Kot vodja projektov je uspešno zaključil številne prevzeme ali prodaje družb, vodil je poprevzemne integracije in poslovno-finančna prestrukturiranja naložb v mednarodnem okolju. Bertoncelj je tudi avtor knjige Čas prevzemov – prevzeti ali biti prevzet, leta 2016 pa se je neuspešno potegoval za mesto viceguvernerja Banke Slovenije. Nadzorniki SDH so Bertonclja imenovali v upravo SDH z enoletnim mandatom, pri čemer bo funkcijo začel opravljati takoj po prvomajskih praznikih, od takrat pa mu bo funkcija člana nadzornega sveta SDH mirovala.

Bertoncelj imenovan podobno kot Glavinova

Podobno kot Bertoncelj je bila v upravo SDH iz nadzorniških vrst leta 2016 imenovala tudi njena predsednica Lidia Glavina. Uprava SDH, ki upravlja premoženje, vredno več kot deset milijard evrov, bo tričlanska le krajši čas. Proti vsem pričakovanjem je na seji nadzornega sveta pred štirinajstimi dnevi z mesta članice uprave, zaradi osebnih razlogov, nepreklicno odstopila Nada Drobne Popovič. Funkcijo članice uprave naj bi opravljala do izteka 60-dnevnega roka od podane odstopne izjave.

Tretjega člana uprave so v SDH nameravali imenovati pred dobrim mesecem. Za ta položaj je takrat kandidiralo 13 posameznikov, v drugi krog so se uvrstili štirje, nominacijska komisija SDH pa je nato v ožji izbor uvrstila dva kandidata. Eden od njiju je bil nekdanji direktor Pivovarne Laško Union Dušan Zorko, med četverico pa se je omenjal namestnik predsednika nadzornega sveta SID banke in član nadzornega sveta Term Olimia Marko Tišma. V SDH se je sicer pred kratkim na delovnem mestu pomočnice uprave zaposlila Marjeta Zevnik. Tako kot Zorko je bila zaposlena v Pivovarni Laško Union, kjer je bila odgovorna za kadrovske zadeve.