Polfinale med Bayernom in Realom Madrid je evropska nogometna klasika. Kluba kraljujeta v zadnjih desetih letih z nastopi v polfinalu, kjer sta igrala kar petnajstkrat. Bavarci so odločeni, da se zavihtijo na evropskih vrh. Španci bodo naredili vse, da ubranijo naslov evropskega prvaka in obenem postavijo nov zgodovinski mejnik. »Lani smo postali prvi klub, ki je ubranil naslov evropskega prvaka, zdaj želimo zgodovinski mejnik s tremi naslovi zapored in štirimi v petih letih,« pravi predsednik madridskega Reala Florentino Perez, ki je skupaj z ekipo včeraj opoldne priletel v bavarsko prestolnico in se zaradi vraževerja nastanil v hotelu Hilton Park. V Madridu so prepričani, da jim prinaša srečo na tekmah z Bayernom. V njem so bivali leta 2014, ko so v Münchnu na povratni tekmi polfinala zmagali s 4:0, in lani, ko so na prvi tekmi četrtfinala zmagali z 2:1. Obakrat so v izločilnih bojih napredovali v naslednji krog in postali evropski prvaki.

V središču zanimanja bo Kolumbijec James Rodriguez, ki kot posojeni igralec Reala igra za Bayern. Kolumbijski vezist je moral zapustili Santiago Bernabeu, ker mu trener Zindine Zidane ni zaupal. Za Rodriguezom je dobra sezona v Bayernu s 6 goli in 10 asistencami na 19 tekmah v bundesligi, potem ko je imel nekaj težav s poškodbami. Ker je prepričan, da se ne more vrniti v Madrid, dokler bo tam trener Zidane, se vodstvo nemškega kluba pripravlja, da bi dvoletno posojo, za katero so plačali 13 milijonov evrov, spremenilo v odkup za 42 milijonov evrov. Pravi, da je zanj izjemen motiv osvojitev lige prvakov, dodatno pa bo motiviran, ker želi Zidanu dokazati, da dela veliko napako, ker ignorira največje talente in ker ga ni uvrstil v ekipo za lanski finale lige prvakov v Cardiffu. »Vse bom naredil, da izločimo moj nekdanji klub,« je odločen James Rodriguez.

Po mnenju strokovnjakov je Rodriguez eden izmed petih adutov Bayerna za izločitev Reala v polfinalu. Največji adut je stroj za gole Robert Lewandowski z 39 zadetki na vseh tekmah v letošnji sezoni (5 v ligi prvakov). Ko sta se ekipi lani srečali v četrtfinalu, je imel težave s poškodbo. Stadion Alianz Arena je prva domača trdnjava Bayerna, saj na njem v letošnji sezoni še ni izgubil (17 zmag in 3 remiji). Bavarci imajo jekleno obrambo, ki ji poveljujeta Jerome Boateng in Mats Hummels, zato so v letošnji sezoni lige prvakov prejeli le osem golov. 72-letni trener Jupp Heynckes se je na klop Bavarcev vrnil 6. oktobra lani iz pokoja, da bi kot dežurni gasilec s pogodbo do konca sezone pospravil nered, ki ga je pustil Italijan Carlo Ancelotti. Kot nogometni pragmatik, na katerega se lovorike kar lepijo, je hitro vzpostavil red in povezal ekipo ter osvojil naslov nemškega prvaka. Kot trener je naslova lige prvakov osvojil z Realom (1998), kar pomeni, da dobro pozna razmere v Madridu, in Bayernom (2013).

Salah blestel na Anfieldu

Nogometaši Liverpoola so na včerajšnji prvi polfinalni tekmi lige prvakov proti Romi vodili že s 5:0, a so gostje v zadnjih desetih minutah preko Edina Džeka in Diega Perottija dosegli dva gola in tako ohranili upanje za preobrat na povratnem obračunu. Pri gostiteljih je blestel Mohamed Salah, ki je dosegel prva dva zadetka in asistiral še za tretjega in četrtega.

Polfinale lige prvakov, včeraj: Liverpool – Roma 5:2 (2:0, Salah 36, 45, Mane 56, Firmino 61, 69; Džeko 81, Perotti 85/11-m), danes ob 20.45: Bayern – Real Madrid, povratni tekmi, 1. maj: Real Madrid – Bayern, 2. maj: Roma – Liverpool.