Šolsko telovadnico, ki je pravzaprav mini športna dvorana s sodobno plezalno steno, so v Celju težko pričakovali, namenjena pa ne bo le športnim, temveč tudi kulturnim dejavnostim.

Plezalna stena je bila vseskozi predvidena kot del novega objekta, iz začetno predvidene višine plezalne stene pa so to v času projektiranja še nekoliko povišali. Med gradnjo telovadnice je športno plezanje postalo olimpijska disciplina, zato so se spremenile tudi zahteve glede višine in naklonov plezalnih sten. Ker je bilo treba objekt prilagoditi novim zahtevam, so načrt plezalne stene nadgradili, vse to pa je še nekoliko podražilo celotno naložbo.

Plezalni center, ki so ga zdaj odprli, pri projektiranju pa so sodelovali z vrhunskimi slovenskimi plezalci, bo namenjen tako najmlajšim kot šolarjem ter rekreativnim in tekmovalnim plezalcem. Tu se bodo vrstili tekmovanja in različna izobraževanja ter tečaji plezanja, hkrati pa bo lahko na plezalni steni več kot dvajset ljudi. Na hitrostni in visoko težavnostni steni so vgrajena tudi avtomatska samovarovala, na balvanski plezalni steni pa računalniška povezava z aplikacijo in izbor več tisoč vrst plezalnih smeri Moon Wall.

Dolga leta v utesnjenih prostorih

Športna vzgoja je doslej na I. osnovni šoli Celje potekala v utesnjeni stari telovadnici, ki ni več zadoščala normativom. Na to so celjsko občino opozarjali že vrsto let, pred dvema letoma pa so se stvari končno premaknile z mrtve točke. Telovadnica je prvenstveno namenjena zagotavljanju ustreznega programa športne vzgoje, v popoldanskem času in ob koncih tedna pa jo bodo lahko uporabljali tudi športna društva in druga zainteresirana javnost. Župan Bojan Šrot se je ob tem obregnil tudi ob neracionalno politiko države. Ta telovadnica je namreč edini šolski objekt v Celju, za katerega država ni prispevala niti evra. »Mi pa smo morali državi plačati 750.000 evrov davka na dodano vrednost,« je spomnil Šrot. In dodal, da so se pri gradnji srečevali še s celo vrsto drugih težav. »A na koncu nam je uspelo rešiti vse in pred nami je objekt, vreden občudovanja,« je še dejal župan. Telovadnica bo občino stala 3,8 milijona evrov, občina pa jo bo v treh letih večinoma plačala iz proračuna.

»Na naši šoli je svojo športno pot začelo ogromno uspešnih celjskih športnikov, ki so ime celjskega športa ponesli v svet, saj so se kot člani različnih državnih reprezentanc udeleževali tekmovanj na najvišji ravni. Zapis v kroniki številka 143 pa bo nekaj posebnega, saj bo pisalo, da je šola v tem šolskem letu prejela v upravljanje ta čudovit športni objekt, ki ga je zasnoval arhitekt Borut Pregelj,« je ob otvoritvi poudaril ravnatelj I. osnovne šole Celje Branko Močivnik.