Za slovensko hokejsko reprezentanco se je svetovno prvenstvo skupine B v Budimpešti spremenilo v nočno moro. Presenetljiva poraza z Veliko Britanijo in Poljsko sta favorizirano slovensko moštvo pahnila na rob preživetja med tekmeci iz drugega kakovostnega razreda. Na prizorišču madžarskega turnirja nihče ne more verjeti, da je Slovenija po februarskem nastopu na olimpijskih igrah v Pjongčangu vse bližje selitvi v neugledno skupino C, ki bi do temeljev stresla slovenski hokej.

Slovenija prespala začetek turnirja

Slovenska vrsta se je na uvodu prvenstva predstavila kot najslabša reprezentanca, ki je bila proti britanskim in poljskim hokejistom debele tri gole oddaljena od zmage. Moštvo je odpovedalo na kolektivni ravni, nosilci igre pa se s sklonjenimi glavami izmikajo odgovornosti na ledu. Slovenski reprezentanti govorijo o nedopustni sramoti in se zavedajo, da se bo morala garderoba na prihajajočih tekmah z Madžarsko, Kazahstanom in Italijo sama izvleči iz velike godlje. O vrnitvi med elito, ki je s tremi zmagami in pomočjo tekmecev po čudežni teoriji še dosegljiva, ne govori nihče več. Zdaj gre v Budimpešti predvsem za reševanje ugleda reprezentance, ki je prespala začetek prvenstva in se ujela v začaran krog napačnih odločitev tako v napadu kot obrambi.

Slovensko moštvo ima komaj štiriodstotni izkoristek vseh priložnosti pred vrati nasprotnikov, manjkajo pa predvsem goli z igralcem več, saj hokejisti doslej niso izkoristili nobene od devetih številčnih prednosti. Slovenski vratar Gašper Krošelj je s 85,7 odstotka ubranjenih strelov na dnu razpredelnice pri uspešnosti vseh vratarjev na turnirju, obramba pa je z igralcem manj najbolj luknjičasta, saj je v tem elementu igre prejela že tri gole. Poraz s Poljsko je izbrano vrsto tako predramil, da so se igralci brez prisotnosti trenerjev zaprli v sobo in razčlenjevali vzroke za polom. Glavno besedo so prevzeli starejši hokejisti, ki se v reprezentančnih karierah še nikdar niso znašli v tako zapletenem položaju. V Budimpešti na nitki visi vsa garderoba, ki je bila v minulem obdobju zgledno urejena, a je pred letom dni na prvenstvu skupine A v Parizu ob sedmih porazih prvič pokazala ranljivost.

Savolainen izoliral hokejiste

Reprezentanca je včerajšnji prosti dan na prvenstvu izkoristila za polurni trening, na katerem so igralci prvič po prihodu v Budimpešto pokazali več energije kot doslej. Selektor Kari Savolainen je bil večino časa zgolj opazovalec dogajanja ob ledeni ploskvi, saj sta taktične napotke z risanjem kombinacij na tablo dajala predvsem pomočnika Nik Zupančič in Edo Terglav. Slovenija je trening posvetila predvsem izboljšanju učinkovitosti in tekmovalnega naboja, saj so hokejisti postali frustrirani, ker proti skromnima tekmecema na uvodnih tekmah sploh še niso povedli. Selektor Savolainen je po šokantnih porazih zaščitil garderobo pred zunanjimi vplivi in reprezentanco skorajda v celoti izoliral od rekordnega števila slovenskih poročevalcev na prvenstvih skupine B, saj je bil za medije dosegljiv le kapetan Jan Urbas.

Savolainen pravi, da bo morala Slovenija danes zvečer proti gostiteljici Madžarski, ki jo bo s tribun spodbujalo več kot 9000 glasnih navijačev, pokazati več požrtvovalnosti kot doslej. »Igralci morajo na ledu čutiti bolečino. Ko izgubimo občutek za tekmo, se znajdemo v težavah, zato je treba biti potrpežljiv pri iskanju poti do gola. Ne smemo se obremenjevati z nasprotniki in sodniki, ampak zbistriti glave. Igralcem sem naročil, naj si manj podajajo in več streljajo,« je razložil Kari Savolainen, ki bo tudi na tretji tekmi prvenstva premešal napade. Med udarne sile bo tokrat postavil Roka Tičarja in Roberta Saboliča, ki sta glede na sloves in sposobnosti doslej najbolj razočarala, pridružil pa se jima bo najmlajši adut Jan Drozg, eden od treh slovenskih strelcev v Budimpešti.

Dodajmo, da je med slovenskimi vratarji v domovini veliko neodobravanja in slabe volje povzročila odločitev stroke, da bo poškodovanega vratarja Matijo Pintariča zamenjal tretji jeseniški vratar Žiga Kogovšek, ki sploh ni bil prijavljen na razširjenem seznamu igralcev za prvenstvo. Prednost pred Kogovškom imata po hierarhiji vsaj Luka Gračnar in Mark Vlahovič, a trener vratarjev v reprezentanci Gaber Glavič očitno meni drugače, po včerajšnjem treningu pa ni želel dajati izjav. »Kot razumem, je Gračnar že na dopustu po dolgi sezoni,« je prepričan Savolainen, Gračnar pa je za Dnevnik zatrdil, da je že pred dvema mesecema poskrbel, da se njegove počitnice ne bodo pokrivale s prvenstvom v Budimpešti.