Član motorističnega kluba Primož Požun, ki je bil julija 2012 v Poreču vpleten v pretep, v katerem je umrl domačin Aleksander Vidnjević, je zdaj moral sesti tudi na klop slovenskega sodišča. Če se je sojenje na Hrvaškem zanj končalo ugodno, saj je moral zaradi uboja v zapor le Ljubljančan Adnen Budimović (Požun je bil obtožen le sodelovanja v pretepu, pa še za to na koncu oproščen), tokrat tožilka Helena Zobec Dolanc vztraja pri triletni zaporni kazni zaradi prevažanja prepovedanih drog.

Policisti so Požuna februarja ustavili na Celovški cesti v Ljubljani in v njegovem beemveju X5 našli 400 gramov kokaina. Obramba na drugi strani trdi, da je policija neupravičeno preiskala Požunov avtomobil, in zato zahteva izločitev dokazov. Na včerajšnjem predobravnavnem naroku, ki je bil že tretji po vrsti, je ljubljanski okrožni sodnik Tomaž Bromše predlog obrambe zavrnil, zagovornika obtoženca Milan Krstić in Biljana Lukić pa se lahko na sodnikov sklep še pritožita.

Ustavili so ga prometniki

Pred odločitvijo sodišča sta včeraj na prostor za priče stopila šišenski policist Sandi Krnič in prometnik Martin Klep. Zadnji je povedal, da je bil s kolegom v patrulji, ko ga je policijski operativno-komunikacijski center (OKC) obvestil, da po Celovški cesti vozi avtomobil, ki ga je treba zaustaviti. To sta Klep in kolega tudi storila, opravila kontrolo dokumentov, alkotest in si od zunaj ogledala avtomobil, saj naj bi bilo podobno vozilo pred kratkim udeleženo v prometni nesreči s pobegom.

Nato so postopek prevzeli policisti iz Šiške. Krnič je povedal, da ju je na kraj napotil dežurni in jima naročil, naj pregledata avtomobil, v katerem naj bi bila prepovedana droga. Po besedah Krniča se je Požun strinjal s pregledom. Policist ga je najprej zaradi lastne varnosti pretipal, nato pa je Požun po policistovih navodilih odpiral posamezne predale v avtomobilu. Najprej sta tako našla zavitek iz alu folije, v katerem je bil telefon. Požun je pred policistom odprl tudi torbo, ki je bila v prtljažniku, na koncu pa sta pri voznikovih vratih pregledala darilno vrečko. Osumljeni je policistu najprej rekel, da so v njej le smeti, na policistovo vztrajanje pa je pokazal njeno notranjost, v kateri je bil bel vakuumsko zapakiran zavitek. Po besedah policista je Požun tedaj dejal, da želi odvetnika, policisti so mu odvzeli prostost, avto pa zapečatili in ga odvlekli na policijsko postajo. Kasneje so pridobili nalog za hišno preiskavo in preiskavo avtomobila.

Za obrambo sporen pregled avtomobila

Obrambo močno motita ozadje aretacije in brskanje po Požunovem avtomobilu pred sodno odredbo. Po poslušanju posnetkov operativno-komunikacijskega centra se je namreč izkazalo, da je Požuna na območju Povodja v širši okolici Ljubljane zaznal kriminalist, mu nato sledil in kolegom javil, naj ga ustavijo. Policisti naj bi po mnenju obrambe tudi neupravičeno pregledali Požunov avtomobil. »Odredba za hišno preiskavo je neutemeljena, ker se izrek ne ujema z obrazložitvijo. Odredba je sama s sabo v nasprotju,« je dejal zagovornik Milan Krstić in poudaril, da je šlo že pri prvem pregledu avtomobila na Celovški cesti pravzaprav za pregled, za katerega bi potrebovali sodni nalog, ne pa da so s pregledom avtomobila sami utemeljevali sum, na podlagi katerega je sodišče nato odredilo hišno preiskavo in temeljito preiskavo vozila. Tudi odvetnica Biljana Lukić je poudarila, da v tistem trenutku (pred pregledom avtomobila) policisti niso imeli dovolj trdnih razlogov za sum. V rokah so imeli le to, da naj bi Požun nekaj prevzel na kraju, kjer je pred leti že prišlo do preprodaje droge.

Sodnik Bromše je včeraj presodil, da so policisti postopali zakonito. Ocenil je, da je kriminalist Požuna poznal že iz drugih postopkov in da je pregled prevoznega sredstva, pri katerem je obtoženi sodeloval, v tej obliki dovoljen. Tudi odredba za kasnejšo hišno preiskavo je bila po mnenju Bromšeta utemeljena. Ko bo sodnik spisal sklep, se bo obramba lahko nanjo pritožila (odvetnik Krstić je to včeraj že napovedal). Če bo sklep obstal presojo na višjem sodišču, se bo sojenje lahko nadaljevalo z glavno obravnavo. Najprej s predstavitvijo obtožnice in zaslišanjem obtoženca.