Francoski znanstveniki z univerze Clement Ferrand pravijo, da imajo otroci v tem obdobju mišice, ki so izredno odporne na vse obremenitve in se zato le počasi utrudijo, za nameček pa se po vsaki dejavnosti izredno hitro regenerirajo. Prav zaradi tega je njihova vzdržljivost primerljiva z najbolj trenirano skupino ljudi na svetu, poroča strokovna revija "Frontiers in Physiology".

V raziskavi so francoski strokovnjaki primerjali srčni utrip, porabo kisika in laktate pri otrocih, odraslih in vrhunskih športnikih. Vrednosti, izmerjene pri otrocih, ki se ne ukvarjajo s športom, so bile daleč nad vrednostmi odraslih in povsem primerljive s treniranimi športniki.

»Odkrili smo, da otroško telo pod obremenitvijo dobro izrabi presnovo za aerobni prag, zato se pod obremenitvijo kasneje utrudijo,« so zapisali znanstveniki in dodali, da otroško telo posebej dobro izkoristi kisik v krvi za pridobivanje energije, ko so tukaj dosežene mejne vrednosti, pa telo začne bolj učinkovito koristiti glukozo, ki je podlaga za večjo moč.

»Za nameček je regeneracija izredno hitra, celo hitrejša, kot pri treniranih odraslih. Tudi srčni utrip se umiri veliko hitreje,« še piše v omenjeni strokovni reviji. In prav to naj bi razložilo, zakaj se otroci lahko igrajo in igrajo, medtem ko so starši že zdavnaj utrujeni.