Najpomembnejša je priprava

Priprava je najpomembnejši del vsakega opravila. To še posebno velja pri pripravi mesa in drugih dobrot, ki naj bodo pred peko dobro začinjene in po potrebi uležane v okusni marinadi. Da bodo jedi ostale sveže in polnega okusa, jih shranite v nepredušno zaprti funkcionalni posodi, iz katere lahko vakuumsko izsesate zrak. Meso v marinadi pustite vsaj nekaj ur ali kar čez noč, za še močnejši okus pa lahko marinado z brizgalko vbrizgate neposredno v kos mesa. Nekatere znamke žarov imajo na voljo dodatke za peko večjih kosov mesa. Če si priskrbite raženj oziroma elektromotor za žar, lahko z njim brez težav spečete tudi celega piščanca. Meso se počasi vrti na nerjavnem nabodalu in se zato enakomerno speče z vseh strani.

Pomembno je izbrati pravi kos mesa

Kar se tiče mesnih izdelkov, izbira ponavadi ni težka: čevapčiči, ražnjiči, pleskavice, hrenovke, perutnina … Z naštetim ponavadi ne morete zgrešiti, vsakega po malo, seveda pa lahko kaj tudi izpustite, nihče vam ne bo zameril. S tem se strinjajo tudi v mesnici Anton, kjer svetujejo, da so za žar najprimernejši kosi svinjskega hrbta (kare s kostjo oziroma kotleti, laks kare brez kosti), vrat s kostjo ali brez, file in panceta. »Pri govejem mesu izberite rostbif in pljučno pečenko, prav tako ne smejo manjkati mesni pripravki iz mletega mesa (čevapčiči, pleskavice, odščipanci, burgerji), klobase (pečenice, pikantne klobase, hrenovke, safalade …) in nabodala,« svetujejo v mesnici Anton, kjer prav tako priporočajo, da meso marinirate uro ali dve pred peko, še bolje pa je nabaviti predpripravljeno meso. »Predpakirano meso lahko namreč ob pravilnem skladiščenju in neprekinjeni hladni verigi hranimo dalj časa. Če je embalaža odprta oziroma se hladna veriga prekine, ga je treba porabiti takoj in tudi termično obdelati,« še dodajajo pri Antonu.

Zelenjava na debelo

Na žaru lahko pečete praktično vse, kar vam srce poželi. Izberite svoj kos zelenjave, ga posolite, poprajte in dodajte svoje najljubše začimbe. Pečete lahko zelenjavo vseh vrst. Preverite in zadovoljni boste, če izberete jajčevce, bučke, čebulo, šparglje in šampinjone, polnjene s sirom (gorgonzola, kamamber, rokfor, brie …). Naslednjič pa si morda privoščite gomolje zelene, kolerabe, korenja, koromača … Zelenjava je ponavadi pečena dokaj hitro, tudi če je ne režete na kose.

Hobotnica »pod peko«

Če je žar zaprt s pokrovom in se hrana v posodi peče z vseh strani, lahko jedi pečemo tudi na način »pod peko« ali »pod črepnjo«. Hobotnico s krompirjem in veliko zelenjave, na primer. Še naslednji dan si boste oblizovali prste. Trik je v sveži hobotnici. In okusni marinadi, zaradi katere bo med peko daleč naokoli dišalo po limoni in drugih mediteranskih sestavinah: oljčnem olju, rožmarinu … Hobotnico, krompir in zelenjavo naložite v keramično posodo in jo postavite na žar. Ta način peke prihaja iz hrvaške, srbske, dalmatinske in črnogorske kulture, kjer so hrano v posodi ponavadi pokrili s pločevinastim pokrovom in pekli na odprtem ognjišču. V nekaterih primerih pa so hrano celo obdali s svežo glino in potem spekli.

Vir: priloga Nika