Operacijo, ki je trajala 14 ur, je izvedla ekipa devetih plastičnih kirurgov in dveh kirurgov urologov, so zapisali. Penis, mošnjo brez testisov in del trebušne stene je daroval umrli moški, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Upamo, da bo presaditev temu mlademu moškemu znova omogočila skorajda normalno uriniranje in spolne funkcije,« je povedal direktor plastične in rekonstrukcijske kirurgije na univerzi, profesor Andrew Lee.

Prejemnik, ki je želel ostati neimenovan, je v kratki izjavi izrazil pričakovanje, da bo lahko prihodnji teden odšel domov. »To je res izjemna poškodba, ni je lahko sprejeti,« je zapisal ameriški vojak, ki je poškodbo utrpel, ko je v Afganistanu stopil na skrito bombo. Kakšna natančno je bila poškodba, v izjavi ni natančno pojasnjeno.

Prvi penis presadili leta 2006 na Kitajskem

»Ko sem se prvič zbudil, sem se končno počutil bolj normalno,« je še zapisal ameriški vojak, ki naj bi popolnoma okreval v šestih do 12 mesecih.

Zdravniki so doslej uspešno presadili zgolj spolni ud, tako da presaditev mod predstavlja napredek v kirurgiji.

Prvi penis so presadili leta 2006 na Kitajskem, vendar pa so ga kasneje odstranili zaradi »hudih psiholoških problemov prejemnika in njegove žene«. Prvi so moški spolni ud uspešno presadili v Južni Afriki leta 2014, leto kasneje pa so sledile še ZDA.