Petindvajsetletnega Aleka Minassiana, ki je v ponedeljek s hitrostjo približno 65 kilometrov na uro zapeljal tovornjak med pešce v Torontu, so včeraj obtožili desetih naklepnih umorov in trinajstih poskusov umora. Toliko žrtev je obležalo na priljubljenem sprehajališču v četrti severno od središča prestolnice Ontaria v še enem od vrste podobnih napadov po svetu, ki pa sodeč po doslej dostopnih podatkih kanadske policije ni povezan s terorizmom. Med desetimi žrtvami sta dva državljana Južne Koreje.

Posebne pohvale je bil v Kanadi deležen policist, ki je Minassiana aretiral. Slednji je po koncu 1,4 kilometra dolge morilske vožnje vzdolž ulice Yonge izstopil iz vozila. Ko se mu je približal policist, se je pretvarjal, da ima pištolo, in izzival, naj ga »ustreli v glavo«. Toda policist mu je sodeč po prepisih zvočnih posnetkov v kanadskih medijih odvrnil: »Vseeno mi je! Na tla!«, nato prepoznal, da ne gre za pištolo, in osumljenca brez upiranja aretiral.

Osrednje vprašanje največjega množičnega poboja v Kanadi v več desetletjih ostaja motiv. Kanadska policija je sporočila, da Minassiana ni imela na radarju, bil pa naj bi v evidencah ameriške. Za zdaj ni namigov o povezavah ali simpatiziranju s skrajnimi skupinami. Poročila iz Kanade se bolj osredotočajo na neobičajno vedenje Minassiana, pomanjkanje samozavesti zlasti v stiku z ženskami, predvsem pa na zadnji zapis na facebooku. V njem poveličuje Elliota Rodgerja, 22-letnega moškega, ki je maja 2014 v študentskem naselju v Kaliforniji ubil šest ljudi in jih štirinajst ranil, nato pa si sodil sam. V poslovilnem sporočilu je zapisal, da hoče kaznovati ženske, ker ga zavračajo, in da zavida spolno aktivnim moškim.