Univerzalnega odgovora na vprašanje, katera zaščita proti klopom je najboljša, ni, prav tako je ponudba na trgu res ogromna. Tina Roškar, veterinarka z ljubljanske klinike Moj vet, pravi, da zagovarja sredstva, ki so na trgu registrirana kot zdravila in se lahko kupijo pri veterinarjih in v lekarnah. Za njihovim razvojem stojijo strokovne institucije in je zato namen pridobiti čim učinkovitejše sredstvo.

Naravna zaščita je šibkejša

»Pri živalih ni dovolj, da so paraziti, kot so klopi in bolhe, le odgnani, pomembno je, da jih sredstva tudi ubijejo in da preprečimo nadaljevanje njihovega razvojnega kroga, sploh pri bolhah,« pove Tina Roškar. »Seveda je to povezano s tem, da vsebujejo različne kemične, tako imenovane umetne substance.« Prav tako opaža, da veliko ljudi to težko sprejme, saj želijo svoje živali zaščititi z naravnimi sredstvi na osnovi zelišč. »Vendar je takšna zaščita seveda šibkejša. Zato na območjih, kjer so klopi zelo okuženi s paraziti, ki jih lahko prenesejo na živali, takšna zaščita ne zadostuje. Težko govorimo, katera zaščita je najboljša, saj se različne živali različno odzovejo na različna sredstva. Strankam vedno svetujem, da uporabljajo sredstva, s katerimi so bili v preteklosti zadovoljni in jih je njihova žival prenesla. Če ni bilo tako, skupaj poiščemo sredstvo, ki bi bilo ustreznejše.«

Ljudje večinoma uporabljamo razpršila, ki imajo repelentno delovanje, torej odganjajo mrčes. Pri živalih je to praktično nemogoče, saj se gibljejo bolj pri tleh, imajo dlako, na katero se ti paraziti lahko primejo, in so jim izpostavljeni vsak dan. »Živali si dlako tudi ližejo in ta sredstva lahko zaužijejo. Sploh bi rada tu opozorila, da pri mačkah absolutno ne uporabljamo ničesar, kar ni registrirano posebej za njih. So namreč zelo občutljive za permetrin, ki ga vsebuje veliko proizvodov, registriranih za ljudi. Tudi v pripravkih za rastline ga najdemo. Tako da se držimo navodil proizvajalcev,« opozarja sogovornica.

Najbolj v uporabi tablete z okusom in ovratnice

»V zadnjem času so najbolj v uporabi tablete z okusom in ovratnice, prav tako lahko izbiramo sredstva, ki delujejo čim dalj časa. Kar je razumljivo, saj ob tem tempu življenja velikokrat pozabimo ponoviti terapijo. Tablete so enostavne za uporabo, živali jih z veseljem zaužijejo in lahko gredo takoj v vodo oziroma jih lahko takoj okopamo, kar pri ampulah ni mogoče. Predvsem pa se ljudje vračajo po sredstva, ki so v prejšnji sezoni dobro delovala,« pove sogovornica. Pripomni, da lahko imajo zdravila stranske učinke, ki so tudi navedeni v navodilih za uporabo. »Tukaj seveda spet tehtamo med učinkovitostjo sredstva, stranskimi učinki in nevarnostjo, da se okužimo.«

Praktično vsak izdelek ima stranske učinke, ki pa se ne izrazijo pri vseh uporabnikih. »Nekatere živali izrazijo določene stranske učinke, kot so pri ampulah srbečica, redčenje dlake na mestu nanosa, vnetje kože, pri tabletah pa driska, vendar je teh primerov res izredno malo,« pove veterinarka, ki ob pojavu kakršnih koli stranskih učinkov oziroma nenavadnega obnašanja živali po nanosu katerega koli sredstva svetuje, da nujno pokličete svojega oziroma dežurnega veterinarja.