Začela so se soočenja. Na nacionalki potekajo po starem vzorcu. Na Planet TV so bolj iznajdljivi. Novinar kar sam promovira poslance. Na vrsti je bil Tonin. Zanimivo, kako skušajo vplivati na čustva volilcev. Čas je za menjavo generacij v politiki, zatrjuje Šarec. Ima pri tem v mislih tudi svojega someščana in sodelovanje z njim?

Tudi v neki drugi stranki vplivajo na čustva. Na vse različice strahu. Seveda poznajo edinega rešitelja. Že več kot dvajset let. Približuje se osovraženemu maršalu. Po letih »vladanja« v stranki in po oboževanju njegovih pripadnikov.

Mediji pridno poročajo o rezultatih različnih anket, politični komentatorji ponujajo subjektivne analize, katera stranka ima največ možnosti za zmago, katera ima najboljši program… Vse je odvisno od tega, kaj spremljamo. Obstaja stranka, ki ima čisto svoje medije, čisto posebne »novinarje« s čisto posebnim stilom pisanja, ki v svojem posebnem svetu zlagajo čisto posebne zgodbe. Na žalost jim nekateri verjamejo.

Pahorju je uspelo razvrednotiti svojo funkcijo, temu primerno so se pojavili predsedniški kandidati. Zdaj nas še kopica navideznih politikov prepričuje, da so sposobni voditi Slovenijo. Kam smo prišli? Še malo, pa bomo živeli samo v navidezno svoji državi.

Nekateri se sprašujejo: naj sploh grem na volitve? Naj glasujem tako kot sosedje ali prijatelji? Naj obkrožim tistega, ki je lep in prijazen? Manjše zlo? Nove obraze?

Potem je že bolje uporabiti izštevanko, si mislim. Jaz je ne bom. Imam svoje kriterije. Volilna kampanja se ne gradi na slabostih in kritiki drugih. Taki tudi pozneje niso sposobni sodelovati in upoštevati partnerjev. Pokažejo naj svoje prednosti, če jih imajo. Zame je ena pomembnejših ohranjanje skupnega dobra. Desnica pa je daleč od tega.

Polona Jamnik, Bled