Z začetkom objav poslovnih rezultatov družb se je pozornost kapitalskih trgov, ki so bili pred tem skoraj 2 meseca osredotočeni na geopolitična trenja, preusmerila nazaj k realnemu gospodarstvu. Rezultate za prvo letošnje četrtletje je za zdaj sicer objavila manj kot četrtina ameriških družb, a so rezultati sodeč po prvih objavah zelo dobri. Dobički družb, vključenih v indeks S&P 500, so tako porasli za dobrih 18 odstotkov glede na predhodno leto, kar je najhitreje po prvem četrtletju 2011. Del rasti dobičkov je sicer enkratne narave zaradi učinkov davčne reforme, vendar veseli dejstvo, da je na rast dobičkov pozitivno vplivala tudi dobra prodaja družb, kar kaže, da dobre gospodarske razmere krepijo povpraševanje.

Najhitrejšo rast prodaje in dobičkov so za zdaj zabeležile naftne družbe, kar ob rasti cene nafte niti ne čudi. Cena za sodček tekočega zlata je namreč pretekli teden porasla na najvišjo raven po letu 2014, kar bo pozitivno vplivalo na poslovanje družb iz te panoge tudi v drugem četrtletju. Z rastjo cene nafte se hkrati nadaljuje razcvet ameriške naftne industrije, ki se je začel z razvojem tehnologije hidravličnega lomljenja skrilavcev. Na dan v ZDA načrpajo že 10 odstotkov več nafte kot leta 2015, ko je znižanje cene za sodček zahodnoteksaške nafte z več kot 100 dolarjev proti 30 začasno ustavilo ameriški naftni razcvet, s čimer bi lahko ZDA že letos prevzele primat (pred Rusijo in Savdsko Arabijo) po dnevni količini načrpane nafte. Kljub rasti ponudbe ameriške nafte so dogovor znotraj članic in tudi nekaterih nečlanic Opeca o zamrznitvi načrpanih količin, rastoče globalno povpraševanje po nafti in geopolitična tveganja na Srednjem vzhodu poskrbeli za znižanje presežne ponudbe te surovine na trgu. Savdska Arabija je kljub temu na srečanju Opeca pretekli teden vztrajala pri smiselnosti podaljšanja obstoječega dogovora, ki poteče konec letošnjega leta. Svoj šov je imel Trump tudi pretekli teden, saj je konec tedna obtožil Opec, da umetno napihuje ceno nafte, in dejal, da tako početje ni sprejemljivo. Po objavljenem tvitu je cena nafte sicer upadla za 1,2 odstotka, a je učinek »Trumpa« kmalu popustil.

Rastoče cene nafte in industrijskih kovin so v kombinaciji z dobrimi objavami v ZDA o maloprodaji, industrijski proizvodnji in začeti gradnji novih stanovanj skozi teden krepile inflacijska pričakovanja. Omenjeno je v kombinaciji s fiskalnimi spodbudami dvignilo zahtevane donosnosti ameriških državnih obveznic, 10-letne na letošnji vrh blizu 3 odstotkov, 2-letne pa celo na najvišje ravni v zadnjem desetletju.

Na stari celini podatki kažejo na upočasnitev pozitivnega momenta v evrskem gospodarstvu. Zaupanje nemških vlagateljev (German ZEW Economic Sentiment) se je aprila, kot posledica šibkejše domače potrošnje in proizvodnje v kombinaciji s povečano negotovostjo zaradi protekcionistične retorike Trumpa, znižalo na najnižje ravni po letu 2012.

Kitajska centralna banka je kljub dobrim podatkom o maloprodaji in gospodarski rasti v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšala delež obveznih bančnih rezerv. To kaže, da kitajsko administracijo skrbi vpliv trenja z ZDA in strukturnih reform na tamkajšnje gospodarstvo.