»Če kupec ni prepričan, da je našel nepremičnino, ki si jo želi, mu svetujem, da počaka,« je danes na novinarski konferenci v Ljubljani o pravšnjosti trenutka za nakup dejal poslovni menedžer družbe Ljubljana nepremičnine Predrag Todić.

Pričakuje namreč, da bodo načrtovana stanovanja v roku pol leta bodisi v prodaji ali pa bo napovedana njihova prodaja, gradnja pa da bo trajala leto ali dve.

Pod gradom in Golovcem bo zraslo okoli 100 stanovanj

Več projektov je namreč v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, je povedal Todić in dodal, da si investitorji prizadevajo pridobiti dovoljenja do 1. junija, ko se začne uporabljati nova gradbena in prostorska zakonodaja. Med večjimi je navedel stanovanjske projekte pod Ljubljanskim gradom in pod Golovcem z okoli 100 stanovanji ter pri Celovških dvorih, kjer je bil sprva predviden hotel ob stanovanjski soseski, sedaj pa družba Rastoder načrtuje okoli 200 stanovanj.

Z novimi stanovanji na trgu se bodo po njegovih besedah na novo oblikovale cene tako novih kot tudi rabljenih stanovanj, bodo pa cene še vedno pogojene z lokacijo, bližino centra, in drugimi dejavniki. Kupci povprašujejo tako po manjših kot po večjih stanovanjih, kupujejo pa jih tako za prebivanje kot za oddajanje.

Največ povpraševanja po manjših hišah

Pri stanovanjskih hišah Todić opaža razliko s preteklimi obdobju, in sicer je največ povpraševanja po manjših hišah stanovanjske površine med 140 in 180 kvadratnih metrov ter z manjšim atrijem oz. vrtom, ki so bolj obvladljive z vidika stroškov za vzdrževanje, čiščenja, urejanja ipd. Pravi, da so časi, ko so ljudje iskali velike hiše z ogromnimi vrtovi, mimo.

Todić rastoči trend opaža tudi pri najemanju stanovanj. Ena od posledic večjega zanimanja za stanovanja za oddajanje turistom je po njegovih ugotovitvah ta, da so stanovanja v boljšem stanju, tudi tista, ki jih oddajajo npr. študentom. Tako pozdravlja oddajanje stanovanj prek platform, kot je Airbnb, bi pa pričakoval večji posluh države pri višini obdavčitve dohodka od oddajanja - s 25-odstotno stopnjo in morebitno provizijo nepremičninski agenciji lastniku po njegovih besedah ostane razmeroma malo dobička - in pravni zaščiti lastnikov nepremičnin.