V zadnjih letih so raziskovalci odkrili plastiko skoraj povsod: v prsti, vodi iz pipe, ustekleničeni vodi, pivu in celo v zraku, ki ga dihamo. Raziskave o mikroplastiki v zraku in pitni vodi so zelo mlade, zato o resnični razsežnosti težave in vplivu na človeka še ni mogoče govoriti z gotovostjo. Če gre verjeti znanstvenikom, ki domnevajo, da je na celini plastike še precej več kot v morju, se bo moralo človeštvo v bližnji prihodnosti soočiti z zares veliko težavo.

Kriva so gnojila

Za onesnaženje prsti in pitne vode najverjetneje precejšen delež krivde nosijo gnojila. Kot piše CNN, se v odpadnih vodah pogosto znajdejo delci mikroplastike, ki se uporabljajo v kozmetiki. Pilingi in podobni kozmetični pripravki vsebujejo drobcene delce, ki jih spuščamo v odtok, od koder pot nadaljujejo v kanalizacijo. Na koncu se lahko znajdejo kot del gnojila na kmetijskih površinah.

Podobna je pot delcev mikroplastike, ki se sproščajo pri pranju oblačil iz sintetičnih materialov. Kaj točno se zgodi s temi delci, ko so enkrat v naravi, ni povsem jasno. »Čim prej moramo ugotoviti, kaj se dogaja s temi delci,« opozarja Anne Marie Mahon s tehnološkega inštituta GMIT na Irskem.

Raziskovalci so nedavno z raziskavo potrdili, da je mikroplastika v vseh plastenkah večjih svetovnih blagovnih znamk ustekleničene vode. »Ključno je, da ugotovimo, kakšna je pot mikroplastike v naravi,« pravi Mahonova, ki jo predvsem zanima, ali plastika ostane na površju prsti ali pronica v nižje plasti. Če je tako, mikroplastika z lahkoto pride v podtalnico. »Četudi morda ti delci ostanejo na površju, jih ob dežju odplakne v potoke,« je zaskrbljena.

Čeprav obsežnejših raziskav o vplivu mikroplastike na rastline in živali še ni bilo, so nekatere manjše raziskave pokazale, kako uničujoče posledice ima mikroplastika na deževnike. Tisti deževniki, ki so bili izpostavljeni prsti, v kateri je mikroplastika, so razvili resne zdravstvene težave in poginili prej od ostalih.

Delci plastike so tudi v zraku, ki ga dihamo

Poleg plastike v prsti so nadvse zaskrbljujoči podatki o mikroplastiki v zraku. Raziskovalec Frank Kelly, profesor na King's College v Londonu, se ukvarja z raziskovanjem prisotnost mikroplastike v londonskem zraku. »Delci plastike so brez dvoma prisotni v zraku, ki ga dihamo,« je prepričan Kelly. Raziskovalci za zdaj še niso podali natančnih ocen o količini delcev v zraku.

Na vprašanje, kakšen je vpliv mikroplastike na človekovo zdravje, znanost za zdaj še nima odgovora. Prav gotovo pa pitje in vdihovanje mikroplastike nima blagodejnega učinka na zdravje.