Kraljeva rojstva, poroke in smrti res spremenijo britansko psiho. Vsaj sodeč po medijih, posebno televiziji, ki je rojstvo tretjega otroka Williama in Kate – ta je tudi tretji vnuk prestolonaslednika, princa Charlesa in pokojne princese Diane ter šesti pravnuk kraljice Elizabete II. – pospremila z nepopisnim veseljem, vzhičenjem, komentarji, zgodovinskimi analizami, napovedmi za prihodnost in… tako naprej. Vsepovsod so bili kraljevi dopisniki in poznavalci.

Navdušenje supermonarhistov

Največje je bilo navdušenje približno tristo supermonarhistov in oboževalcev kraljeve družine, oblečenih ali ovitih v britansko zastavo Union Jack, ki so taborili pred porodnišnico londonske bolnišnice St. Mary's več kot dva tedna. Cambriška vojvodinja se ne bi mogla še bolj prikupiti zlasti Angležem s tem celo domoljubnim rojstvom, saj se je novi princ rodil na dan svetega Jurija, zaščitnika Angležev. Veselili so se tega, da se je rodilo novo kraljevo dete, tega, da se je rodilo prav na dan svetega Jurija, tega, da je fantek (»Fantek je, fantek je!« so vzklikali), pa tega, da bo princ George, ki bo nekoč (po dedku Charlesu in očetu Williamu) kralj, imel ne samo sestrico, ampak tudi bratca.

Novi princ se je rodil minuto po enajsti uri dopoldne po britanskem času. Tehtal je tri kilograme in 827 gramov. Natanko toliko kot Charlotte, ki bo maja stara tri leta, in samo 85 gramov manj kot George, ki bo julija star pet let.

Britanci, vključno z mediji, so morali na javno oznanitev vesele novice čakati dve uri in pol po rojstvu. Njihovega čakanja na novega princa je bilo konec po (modernim časom primerni) objavi tvita Kensingtonske palače, kjer sta dom in urad zdaj petčlanske mlade kraljeve družine pa tudi princa Harryja in bodoče princese Meghan Markle. Tvit so objavili malo po poldrugi uri popoldne. William in Kate sta z javno oznanitvijo rojstva tretjega otroka počakala, da sta ob tem najprej uživala sama in o veselem dogodku najprej obvestila vse bližnje svojce, od kraljice navzdol.

Pred porodnišnico ni manjkal – po stari tradiciji – tako imenovani mestni kričač, ki je na stopnicah pred vhodom odkričal podatke o novem princu in zaključil s tradicionalnim »In bog nam obvaruj kraljico!« Rojstvo novega princa so po prav tako stari tradiciji oznanili na stojalu pred Buckinghamsko palačo.

Čakanje na ime

Če bo tako, kot je bilo pri Georgeu in Charlotte, bo ime novega princa, ki bo peti v vrsti za prestol, s katerega je na šesto mesto odrinil strica Harryja, znano čez dva dni, kar je velik napredek. Na Williamovo ime so Britanci čakali en teden, na Charlesovo pa celo en mesec. Na stavnicah, na katerih je veliko več Britancev stavilo na fantka kot punčko, vodi Arthur, drugo mesto si delita Albert in Philip. Mnogi mislijo, da bo med njegovimi imeni zanesljivo ime pradedka, princa Filipa (angleško Philipa), zelo verjetno pa tudi dedka, princa Charlesa. Zna torej biti Arthur Philip Charles.

William je zelo sodoben princ. Ženo Kate, ki je že imela popadke, je sam pripeljal v porodnišnico ob šestih zjutraj. Rodila je brez zapletov pet ur kasneje. Kate se je tudi tokrat odločila za naravni porod, pri katerem je bil princ William, kot prvič in drugič, zraven. Prva obiskovalca v porodnišnici sta bila kmalu triletna princesa Charlotte in kmalu petletni princ George, po katera je šel oče William. Že ob šestih zvečer, samo sedem ur po porodu, sta William in Kate z novorojenčkom v naročju zapustila porodnišnico. Ob nepopisnem navdušenju in veselju velike množice medijev in oboževalcev.