Kranjski kriminalisti so ovadili šest organizatorjev in dva fizioterapevta, ki so si, kot je zapisal tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, z goljufijami na račun zavarovalnic omogočili »lagodno življenje«. Osumljeni so namreč prirejali prometne nesreče, v to nečedno početje pa so za majhen denar pritegnili še vsaj 40 »statistov«, nekaj lažnih voznikov in dva fizioterapevta. Ta sta poskrbela za hitro obravnavo »poškodovanih« in pisanje lažnih zdravniških poročil o opravljeni fizioterapiji, ki so se je nekateri »poškodovanci« celo res udeležili.

Šest organizatorjev in oba fizioterapevta so tako osumljeni, da so leta 2015 in 2016 na območju Kranja priredili sedem prometnih nesreč. Vse po istem kopitu. Najprej so priskrbeli dva stara avta, najeli »statiste« in voznike in zvečer na krajih, kjer ni bilo prič, priredili prometno nesrečo. Zaletela sta se najeta voznika, nato pa sta se umaknila in gledališki oder so zavzeli najeti »igralci«. Poklicali so policiste, da so opravili ogled in zapisnik. Kot so sporočili iz PU Kranj, so bile situacije vedno povsem identične pravim nesrečam. Prič pa zaradi lokacije in ure nikoli ni bilo.

V vsem skupaj sodelovalo 60 ljudi

Nato so organizatorji domnevne poškodovance odpeljali do raznih zdravnikov, na koncu pa še k omenjenima osumljenima fizioterapevtoma. Za vse skupaj so izstavili račune raznim zavarovalnicam. Od njih jim je uspelo dobiti skupno 85.000 evrov odškodnin zaradi poškodb in povračil škod zaradi zvite pločevine. Še 43.000 evrov pa so zavarovalnice zadržale, ker so že same posumile, da gre za goljufije. To so v preiskavi dokazali tudi kriminalisti. Za »statiste« kriminalisti niso mogli dokazati, da so vedeli, da so organizatorji v njihovem imenu pri zavarovalnicah vodili goljufive postopke. Naj dodamo, da so ovadeni (tako organizatorji kot fizioterapevta) stari od 25 do 55 let, doma pa so z območja Gorenjske in Ljubljane. Skupaj z vsemi statisti in vozniki je pri poslu tako sodelovalo okoli 60 oseb, pri posamezni »nesreči« tudi po deset in več.