Maribor se je v Kidričevem znašel, Olimpija se v Celju ni izvlekla. Razlika med Olimpijo in Mariborom je osem krogov pred koncem domačega nogometnega prvenstva vroče tri točke. Žog(ic)a na strani Maribora? »Moment je zdaj morda na njihovi strani. Zagotovo pa je situacija s tremi točkami drugačna kot tista s sedmimi,« je v Celju po remiju razmišljal trener Olimpije Igor Bišćan. Je morda razlog v tem, da Maribor spet igra tekme pred Olimpijo? »Enostavno moraš zmagovati, nič drugega ti ne ostane,« pa razmišlja trener Maribora Darko Milanič.

Olimpija ni strla Celja

V pokalu je šlo, v prvenstvu ne. Olimpija je v Celju drugič remizirala. Ko so v knežjem mestu poleti zamenjali sponzorsko ime svojega stadiona, so očitno zamenjali tudi domačo formo. Če so le Krško, Rudar in Radomlje imeli lani slabši domači izplen, so letos boljše le Olimpija in Domžale. Noben od njiju v Celju letos še ni zmagal, pri čemer je Maribor povrhu izgubil. Osem zmag, pet remijev in en poraz. Arena Z'dežele, stadion, kjer Maribor in Olimpija izgubljata točke. »Glede na vse, kar smo videli, smo lahko zadovoljni. Težek boj nas čaka,« je ugotovil Bišćan.

Dekoncentracija, neodločnost, negotovost – te je naštel kot razloge za remi, ki pa ni največ, kar bi si po njegovem lahko zaslužili. »Čvrsti bomo morali biti v glavah, prvenstvo se igra do konca. Če ne bomo, ne bo šlo.« Da bo obramba Olimpije pod pritiskom, se je pokazalo nemudoma. Taktika celjske stroke, ki jo je ob igrišču vodil Zoran Zeljković, saj je bil Dušan Kosič zaradi kazni na tribuni, se je obnesla. Aljaž Ivačič je kmalu izpustil žogo, ki bi jo moral le pobrati v naročje, vendar darila Jucie Lupeta ni izkoristil. A Celjani so, četudi je Ricardo Alves nato dobro pomeril, vztrajali pri svoji igri. In spet povedli proti Olimpiji, po uigrani akciji je razigrani Rudi Požeg Vancaš neubranljivo zadel. Vodstvo bi lahko bilo še višje, a je Nino Pungaršek zadel vratnico po novem Ivačičevem izletu v prazno.

Ljubljančani so v drugem polčasu kmalu povsem stisnili Celjane. Kar ni uspelo Alvesu, ki je imel abonma strelov, je potem, ko je imel Metod Jurhar več dela, naposled po kotu Filipu Uremoviću. Bišćan je že imel pripravljenega Leona Benka, vseeno ga je poslal v igro, nato še Stefana Savića. Ni bilo dovolj za preobrat, Benku je Jurhar strel ubranil, Celjani so zdržali. »Živeli smo za te tri točke, eno priložnost smo izkoristili, lahko bi jih še več. Pokazali smo karakter, da smo sposobni premagati vsakega, po navadi smo take tekme izgubljali,« je ocenil Zoran Zeljković.

Zmaga Maribora in davek nanjo

Če kje, se Maribor v Kidričevem ne samo namuči, ampak tudi načaka za točke. Ko je po dobri uri naposled spet zabil Jan Mlakar, je bil Maribor suvereno v boju za naslov. Petnajst minut kasneje se je zbal za točke. Mariborčani so si sami otežili življenje, a se tudi sami izvlekli iz težav. Plačali so dokaj visok davek: izključen je bil Jasmin Handanović, ki bo moral počakati na odločitev disciplinskega sodnika, koliko tekem bo manjkal, spet ima otečen gleženj Jan Mlakar.

Vijoličasti so (pre)dobro vedeli, kaj jih čaka. Počasno igrišče, vroče vreme in strnjen tekmec. Ampak so vseeno dolgo lomili gostitelje. Povrhu so ti s protinapadi, ki jih je Darko Milanič že v petek označil za najboljše v ligi, tudi zagrozili. Vendar bolj kot zapravljeni priložnosti Davida Lukanca in še bolj Roka Kidriča, ko je sesedeno obrambo vnovič rešil Handanović, je Aluminiju uspelo ustaviti nalete vijoličastih vsaj v prvem polčasu. »Popolnoma logično je, da na tak način, kot je šlo v Novi Gorici in Kranju, ne more iti na vsaki tekmi. Na to se bomo morali navaditi,« se zaveda Darko Milanič. Navaja se tudi na to, da (od)rešitev pride, kjer je ne pričakuje – tokrat jo je imel Amir Dervišević, ki je potrdil zmago po protinapadu znova razpoloženega rezervista Marcosa Tavaresa in Dina Hotića. »Zelo težko gostovanje, tu imamo velike muke. To ni nič nenavadnega, rivalstvo je veliko. Vesel sem, da smo bili sposobni odigrati kvalitetno tekmo, da smo bili uporni do konca. Igrali smo bolje, kot so želeli oni,« je ocenil Milanič in priznal, da se je kar pošteno zakuhalo ob izključitvi Handanovića, ko je podrl Ibrahima Mensaha: »Žal mi je za Jasmina, ker je res v izjemni formi.« Oliver Bogatinov, trener Aluminija, se je tolažil z dejstvom, da je Mlakar izkoristil res majhen prostor in zabil gol, ki je tudi po njegovi oceni prevesil tekmo. »Res je, da bi se lahko tekma obrnila drugače, ampak priznati moramo, da je tudi Janžeković dobro ubranil strel Mlakarju.«

Domžalski niz se nadaljuje

Za to, da prva liga ni le v znamenju dvoboja Olimpije in Maribora, medtem še naprej skrbijo nogometaši Domžal, ki za prvim mestom zaostajajo za pet, za drugim pa dve točki. Na zadnji tekmi 28. kroga so sinoči doma s 3:0 odpravili še Rudar in tako dosegli neverjetno 13. zmago na zadnjih 14 tekmah. Res je sicer, da so imeli gostje verjetno prav, ko so še pri izidu 0:0 protestirali zaradi nedosojene enajstmetrovke, gostitelji pa so nato ob boljši igri zmagovalca odločili že do polčasa, ko so v obdobju treh minut dosegli dva gola. Nezadovoljni so bili s sodniškimi odločitvami tudi pri Triglavu, saj jim je na tekmi zadnjeuvrščenih moštev proti Ankaranu sodnik Asmir Sagrković izključil kar dva nogometaša, a so tudi tako oslabljeni ob zaostanku z 1:2 zmogli gol za izenačenje. Še najmanj napeto je bilo na tekmi klubov, ki začenjata spodnjo polovico lestvice, na kateri je Gorica z 2:0 premagala Krško.