V Zgornjem trgu, kjer je tudi rojstna hiša znamenitih skladateljev Ipavec, velikih domoljubov, čigar pesem Slovenec sem radi pojejo zborovski sestavi, je bilo minulo soboto spet živahno. Na stojnicah je bilo mogoče najti domače sladke, slane in suhomesnate kulinarične dobrote, pa vina domačih pridelovalcev, čebelarske pridelke ter izdelke iz usnja, volne in lesa, tudi kovaške izdelke, copate... Sejemski vrvež pa je popestrilo tekmovanje v kuhanju tradicionalne šentjurske kisle župe. Kuhalnice so letos vrteli predstavniki osmih krajevnih skupnosti vse od Loke pri Žusmu do Prevorja, Blagovne, Gorice pri Slivnici, Vrbnega in Podgrada, Rifnika, Šentjurja - mesto in Kalobja, ki so se že v zgodnjih dopoldanskih urah zelo resno lotili dela. Začeli so z rezanjem in praženjem čebule, korenčka in krompirja, seveda pa so za dobro župo pomembne tudi nekatere začimbe, najbolj pa najboljši kos svinjskega mesa, pa tudi svinjske nogice. Preden so začeli kuhati, pa je bilo treba tudi zakuriti pod kotlički. In to z bukovimi drvmi, saj ta dajo najboljšo »ico«, so nas poučili domačini. Ko so bile vse sestavine že v kotlu in je župa že veselo brbotala, pa je vedno bolj dišalo. Med ekipami pa so se ves čas sprehajali tudi trije člani ocenjevalne komisije, ki so imeli težko in nehvaležno nalogo. Ocenjevali so vse od tega, kako so se ekipe pripravljale na kuhanje, kako so uredili svojo stojnico, kaj vse so še ponujali na njej, na koncu pa samo postrežbo in seveda okus.
Komisija ni bila podkupljiva
»Župo kuhamo že tretjič in upam, da se nam bo v tretje posrečilo očarati komisijo,« je upal Srečko Krajnčan, predsednik krajevne skupnosti Loka pri Žusmu. »Mi pa smo se kuhanja lotili tako, kot me je naučila že moja mama. Na star način. A vsega ne izdam,« je ostala skrivnostna Slavica Čepin, ki je vrtela kuhalnico za krajevno skupnost Prevorje. Komisijo, v kateri so bili Martina Volarič iz Društva kmetic Mavrica Šentjur, ustanovitelj železničarskega muzeja v Šentjurju Mihael Bučar in predsednik šentjurske Obrtno-podjetniške zbornice Zdenko Horvat, pa so nekateri skušali na različne načine, z domačimi dobrotami in pristno kapljico, tudi malo podkupiti ali se jim vsaj prikupiti. A se člani niso pustili motiti, temveč so svoje delo opravili zelo profesionalno. »Je pa to res zelo nehvaležno delo, a nekdo ga mora opraviti,« nam je dejal Horvat. Na koncu so odločili, da so najboljšo kislo župo skuhali domačini izpod Rifnika, ki so zato prejeli tudi veliko zlato kuhalnico. No, tako se vsaj reče, čeprav na njej ni nič žlahtnega, le velika pentlja. Župan Marko Diaci veselja ob tem ni mogel skriti: »Letos nam je vreme izredno naklonjeno in prireditev, na kateri poskrbimo tako za najmlajše kot tudi mladino, je res lepo uspela.« Sicer pa mesto Šentjur letos praznuje 28-letnico upravnega, gospodarskega in kulturnega središča, kar pomeni, da gre za mlado mesto, ki pa se zelo hitro razvija, na kar vpliva tudi bližina avtoceste.